Tussendoortjes (herstellingen)


Herstellingen van RC-boten.

Het gebeurt al eens dat er onderdelen stuk gaan, dan komt natuurlijk de vraag om herstelling. Bij sommige boten kunnen dat groteherstellingen zijn bij andere zijn dat weer kleinigheden. Zo kreeg ik onlangs de "Smit Nederland" over de vloer. Het probleem hierbij was dat de schroefassen en dus ook de schroef niet korrekt geplaatst waren t.o.v van de schroeftunnel. Dit moest dus veranderen. De motoren waren ook niet uitgelijnd met als gevolg dat deze na korte tijd te warm werden om niet te zeggen heet.

Het eerste werk was dus alles losmaken en zuiver maken.
Hierbij was het niet zo eenvoudig daar alle lijmverbindingen dienden losgepeuterd te worden. De assen moesten ook doormidden gezaagd worden en de schroefassteunen moesten ook verwijderd en vervangen worden.
Daar bovenop kwam dan nog dat de roeren telkens bij het manipuleren uit hun ligplaats kwamen.
Dan was het tijd om nieuwe assen te maken en twee nieuwe assteunen te vervaardigen in messing. De assen werden tevens voorzien van een smeernippel.
Om de schroeven in het midden van de schroeftunnels te krijgen werd gebruik gemaakt van een houten malletje met een centergat en met de juiste binnendiameter van de tunnels.
Alles terug netjes op zijn plaats gezet en de motoren in lijn gezet met een messing buisje dat net over de as van de motor en de schroefas ging.
Daarna kwamen de roeren aan de beurt. Deze losgemaakt en het uitstekende asje dat in de steunplaat komt te liggen weggevijld, een gat geboord en draad van 4 mm in getrokken om er dan een boutje in te plaatsen dat lang genoeg uitstak om niet meer uit de ligplaats te kunnen schokken.

Hier dan enkel foto's van de verbeterde versie.















-------------------------------------------------------------------------------------------------


Geen opmerkingen: