Castor

Het betreft hier een boot met dubbele functie, met name : Castor

CASTOR
Eigenaar : Loodswezen, Delfzijl
Beheer : Ministerie van Marine
Werf : N.V. Scheepsbouwwerf Gebr. Pot, Bolnes / 916
Bouwjaar : 1950
Indienst : 1950
Brt : 439
Nrt : 114
Lengte : 45,87 meter
Breedte : 8,43 meter
Holte : 5,86 meter
Vermogen : 750 pk
Snelheid : 12,0 knoop
Imonummer : 8633114
Roepsein : PAHQ
Kiel :
Tewater : 02-12-1949
Proefvaart: 29-07-1950
Indienst : 31-07-1950

Mutatie:
1980 / CASTOR
Loodswezen, Delfzijl
Directoraat Generaal Scheepvaart & Maritieme Zaken (DGSM)

De CASTOR bouwjaar 1950, imonummer 8633114
van M. van Parijs & Cornelissen
gebouwd bij N.V. Scheepsbouwwerf Gebr. Pot, Bolnes / 916

Van 1950 t/m 1984 van Nederlands Loodswezen
26 september 1983 uit dienst
15 februari 1984 verkocht, niet herdoopt
Oktober 1988 verkocht Engeland
1989 herdoopt REDEEMER
1989 eigenaar Seacare Shipping Company, Valletta
1999 eigenaar Spindrift Navigation Ltd., Belize
Begin 2006 aangekocht door M. van Parijs & Cornelissen,
herdoopt als CASTOR

Eigenaren;
- Seacare Shipping Company, Malta 1989-1999 (Redeemer)
- Spindrift Navigation LTD, Belize 1999-2006 (Redeemer)
- van Parijs / Cornelissen 2006 (Castor)Een beetje geschiedenis.

De Castor liep in 1950 van stapel bij scheepswerf Gebr. Pot te Bolnes, Rotterdam

Ze was gebouwd in opdracht van het Nederlandse Ministerie van Marine, en kreeg het scheepnummer A810.

Ze was ontworpen voor een dubbele functie:

  • Een Motorloodsvaartuig tijdens vredestijd
    Een Communicatievaartuig tijdens oorlogstijd

Het is gelukkig tijdens haar actieve dienst nooit nodig geweest haar voor oorlog in te zetten.
De oerdegelijke bouw, het goede ontwerp, te samen met de Nederlandse Scheepsbouwkunde van toenertijd hebben ertoe geleid dat de Castor, nu bijna 60 jaar later, nog steeds een toonbeeld is van Hollands Glorie.

De tand des tijds heeft de Castor vrijwel ongemoeid gelaten. Wonderbaarlijk, op zijn minst.

De Castor is nog vrijwel identiek aan hoe ze van stapel liep, op het missende afweergeschut en de kleur na.


een Motorloodsvaartuig...

De Castor was een schip wat voor de kust op de rede lag, te wachten op zeeschepen die beloodst moeten worden.

In feite is het een varend station, waarop een 20-tal Nederlandse zeeloodsen sliepen en aten in afwachting op de volgende klus.

Naast de loodsen, werd de Castor bemand door een 15-20 opvarenden om haar continue in de vaart te houden.

In totaal waren er 52 kooien aan boord, verdeeld over 14 hutten. De kapitein, stuurmannen en hoofdmachinist hadden hun eigen hut, maar de loodsen en matrozen sliepen gezellig met 6 man achter 1 deur

en een Communicatievaartuig...
Voor het geval de Russen aan zouden vallen, kon het schip vrijwel direct worden ingezet voor Navo-doeleinden.

Ze voeren permanent rond met een groot 7.6cm kanon op het voordek, en een tweetal "Oerlikon" dubbelloops 20mm luchtafweergeschut posities op het achterdek. Een paar matrozen moest jaarlijks naar Den Helder op training om het geschut te bedienen.

De Castor beschikt over een 6-tal bunkertanks voor dieselolie, waarvan toendertijd 2 als reservediesel tank waren verzegeld. Dit zegel mocht alleen bij oorlog worden verbroken.

De Castor was ontworpen om, volledig afgeladen met 70.000 liter diesel, 35.000 liter drinkwater, munitie, bewapening en manschappen, bij oorlogsdreiging de Nederlandse regering en het Koninklijk Huis van Nederland naar Zuid-Afrika te varen, non-stop.

Verder had ze een dubbele functie als Communicatievaartuig, om de Navo convooien te begeleiden met name rond West-Europa en de Atlantische Oceaan.

--- Die uitdrukking lijkt voor de Castor te zijn geschreven..

De restauratie was, nadat de machinekamer weer operationeel was, buitenom aangevangen.

In de jaren van verwaarlozing was er ernstige roest ontstaan aan dek. Ook waren er gaten in het dek gevallen, waardoor hier en daar het interieur onder water had gestaan.

Een beetje bikken en over de roest schilderen schiet niet op, het enige wat helpt is met zware luchthamers en naaldhamers de roest aanpakken.

Nog beter zou natuurlijk zandstralen zijn, maar dit was financieel niet haalbaar.

Gedurende deze periode lag de Castor in Hendrik-Ido-Ambacht, aan een braakliggend terrein. Dit was noodzakelijk, want luchthamers maken een enorme herrie, wat niet kan in de bewoonde wereld.

De eerste uitdaging was het aanvragen van een walstroomaansluiting op de kant. Dit bleek een bijna onmogelijke opdracht voor Eneco, terwijl er recht voor het schip een trafohuisje stond. Na twee maanden bellen en moeilijkheden hadden we dan toch eindelijk walstroom op de Castor, en konden de werkzaamheden beginnen. In feite waren we blij met deze maanden van rust, want in deze periode kon de bankrekening ook weer wat aangroeien.

We krijgen vaak de vraag waarom we niet gewoon met de generator hadden gedraaid, dit is toch lekker goedkoop? Dit is dus echt een fabeltje, die generator verbruikt alleen al 10 ltr diesel per uur om zichzelf op gang te houden! Daar loop je dus helemaal op leeg, om nog maar te zwijgen van de kosten van slijtage als zo'n kar 12 uur per dag draait.


Kauwgom

De goten die langs het gehele bovendek lopen bleek een nachtmerrie. Iemand had, vast goedbedoelt, een enorme vracht dakteer in de goten laten lopen, maar dit was gaan scheuren en eronder zat veel roest. Die teer eruit schrapen was verschrikkelijk. Het spul is zo taai als kauwgom bij vorst, en maakt van die lange slierten die overal aan vast plakken.

Die bende is eruit, de roest is weg, maar nu is de goot niet glad meer, waardoor overal vuil ophoopt en water blijft staan. We zijn daarom op zoek naar tips wat we het beste in de goten kunnen gieten zodat ze weer glad worden.

Een laatste klus was de naam er weer opschilderen. Het bleek dat de naam in het staal was gebeiteld, waardoor de naam weer in het originele lettertype op de romp staat geschilderd. BB en SB op de kont is overigens de complete naam en toenaam nog leesbaar in beitelschrift:


Castor

Loodswezen

Hoek van HollandHET VOLLEDIGE VERHAAL KAN JE VINDEN OP " http://www.loodsboot.eu/"


-------------------------------------------------------------------------------------------------

___________________________


DE BOUW VAN HET SCHAALMODEL IN WOORD EN BEELD

De bouw van de Castor zal geschieden vanaf plan op schaal 1/34 en volledig in houtbouw op spanten. Dat wil dus zeggen dat deze modelboot op een lengte van ongeveer 135 cm zal uitkomen.
Het zullen twee modelbouw boten worden waarvan een statisch model
om op de echte boot blijvend tentoongesteld te worden en een varend model.

Dit houdt dan ook in dat mijn projecten "HAPPY HUNTER en ANTEO II" zullen moeten wachten tot na beëindiging van de "CASTOR".

Eind april ben ik in het bezit gekomen van de plannen van de "CASTOR". Het ene plan is te verkrijgen bij de NVM en betref in feite de "SIRIUS", deze behoort tot dezelfde familie en is dus gelijkwaardig aan
de "CASTOR". Het ander plan is een bewerkte versie van de originele bouwplannen uit 1950 (bouwjaar van dit schip).

Rond half Juni 2008 zal er waarschijnlijk begonnen worden met de bouw van dit tweedelig project.
De eerste stap in dit project zal er in bestaan om de kiel en de spanten op schaal te brengen. Rekening houdend met de huid van +/- 3mm, die in mindering gebracht wordt, zullen de tekeningen uitvergroot worden tot 147 % van de de originele plannen.
De spanten en de kiel worden gemaakt van 8 mm multiplex.
De huid zal afhankelijk van het beschikbare hout in eiken of beuken latjes uitgevoerd worden van 3 mm dik en 8 tot 10 mm breed.
Het dek word in 3 mm triplex gemaakt met daarbovenop gelijmde houten beplanking in eiken latjes van 1,5 mm x 3 mm, deze worden dan in lichte beits gezet en afgelakt met blanke matte vernis.


Het is zover, de start is gegeven.
Alle spanten en kiel zijn uitvergroot en overgebracht op het 8 mm multiplex hout. Het neemt heel wat tijd in beslag om alles uit te zagen, passend te maken en de spanten uit te hollen.

Aangezien het om twee dezelfde modellen gaat zijn er ook twee bouwplanken vervaardigd.
Door een vergissing van mijnentwege waren alle spanten niet correct getekend, de deklijn klopte niet met de werkelijkheid, hierdoor zie je aan de spanten dat er een stuk bij is gezet om alles in de goede zin te corrigeren. Het heeft moeite en tijd gekost om alles picobello in orde te maken.
Na wat gesukkel is dit dan toch in orde gekomen.


Voor het statische model werd er een messing staf gebruikt met 4 mm schroefdraad op om de vierblads schroef van 60 mm te houden.

Op de foto rechts zie je de gezaagde latjes van 10 mm en 8 mm breed, alles uit eerste keus beuk gezaagd.
Aan een model is reeds begonnen met het aanbrengen van een brede (30 mm) huidlat, dit om de spanten stabiel op hun plaats te houden. De andere latjes zullen niet zo breed zijn. (zie foto)

Bij het verlijmen van deze brede latten dient men uiteraard rekening te houden met het correct plaatsen van de spanten. Deze moeten haaks op de kiel en de bovenste hulplat staan, en haaks ten opzichte van de bouwplaat.
De hulplat geeft aan de onderkant ervan de deklijn weer en aangezien het dek min of meer bol komt te staan in het midden, in dit geval is dat 4,8 mm ten opzicht van de rand van het spant (in werkelijkheid is dat 165 mm), kan je op de foto zien dat de spanten er iets in verzonken liggen. Hierdoor krijg ik op de buitenrand van de spanten dezelfde hoogte als de onderkant van deze hulplat.
Het werk vordert langzaam dit door de lange droogtijden na het lijmen van de huidlatten, het feit dat er aan twee modellen tegelijk gewerkt wordt, en omdat ik krap zit met lijmklemmen. (niettegenstaande ik er een heleboel hebt in alle maten).

Hier volgen dan enkele foto's van het aanbrengen van de huid.


Vanaf de boeg (ankerkluis) tot en met spant 8 moet er een duidelijk afgetekende lijn komen in de romp, dit blijkt dus niet zo eenvoudig te zijn. Ik heb reeds een viertal keren de lat gelijmd en terug afgebroken, doch ik krijg die vorm er maar niet goed in. De spanten nagezien en deze zijn nochtans correct overgetekend.

Ik heb gezocht naar een oplossing voor dit probleem en heb iets gevonden waarmee ik hoop dat het zal lukken. Bij het nader bekijken van de spanten blijkt dat deze niet geschikt zijn voor het vormen van deze speciale lijn. Aangezien het nu onmogelijk is om nieuwe spanten te plaatsten ben ik genoodzaakt om het anders aan te pakken. Daarom heb ik mijn stoute schoenen aangetrokken en bij beide boten een deel van de huid afgebroken vanaf spant 12 tot en met spant 7. (enkel een deel van de tweede brede lat onder het dek). Daarna ben ik begonnen met het bewerken van deze spanten, enkele inkepingen gemaakt, stukjes weggevijld zodanig dat ik een niveauverschil van ongeveer de dikte van een huidplankje lager uitkwam (3mm).
De ruimte die dan ontstaat opgevuld met vulmiddel.

t'Is te hopen dat alles op deze manier goed komt, ik ben niet van plan om nog eens alles af te breken. Dan hoop ik nu verder te kunnen gaan beplanken.
Al mijn hoop is verdwenen, de bovenstaande methode trekt op niks, ik moet alles opnieuw bekijken en hermaken. Na enkele nachten van onrustig slapen, denk ik toch een oplossing gevonden te hebben voor dit sierlijntje. Ik heb een profiel gefreesd dat er enigszins op lijkt en wat mij tot nu toe het beste resultaat opleverd. Deze keer kan ik wel gerust zijn het is wat ik zocht. Doch voor dit alles was het terug alles afbreken, zuiver maken en terugplaatsen van de huid. Op beide boten heb ik nu een kant gedaan en nu is het wachten op het drogen van de lijm om morgen dan de andere kant te kunnen doen.


Het is de bedoeling om naderhand bij de schuurwerkzaamheden, dit profiel bij te werken zodanig dat ik aan het begin en einde van dit halfrond langzaam begin vanaf nul oplopend tot het maximum in het midden en tergugloop naar nul op het einde.
De beide rompen vorderen goed, deze zijn nu bijna klaar voor wat betreft de huidbekleding. De problemen met de boegvorming lijken nu voorbij, de lange wachttijden bij het verlijmen maken dat dit werkje langzaam vooruit gaat. Eens alle huidlatjes geplaatst, zullen de boegen en de achtersteven gevormd worden door middel van massieve blokken hout. Deze zullen zo ver als mogelijk in vorm gezaagd worden om daarna op zijn plaats te verlijmen. Naderhand bij het schuren van de romp zullen deze mee in profiel gezet worden. Ik hoop dit WE de huid tot een einde te kunnen brengen.

In het RC-model is reeds de motor op zijn plaatst gezet en uitgelijnd met de schroefas. Op de foto ziet u een Protech 720 Torque elec. motor met koelvinnen (inwendig) samen met de koppeling en de schroefas met smeernippel.Bij de verdere werkzaamheden wordt de motor afgedekt met een plastiek zakje om stofindringen tegen te gaan.

De twee rompen zijn dicht, aan een van de rompen is een begin gemaakt voor het bevestigen van de blokken hout op de voor-en achtersteven. Voor het varend model wordt de achtersteven uitgehold om het mechanisme van de sturing van het roer te kunnen bevatten.


Na enkele dagen van gedwongen rust (kan niet machinaal schuren, zoonlief moest blokken voor zijn laatste examen en kon niet tegen het lawaai) terug een beetje doorgewerkt.
Een van de rompen is geschuurd, een ganse namiddag mee bezig geweest!!!
De boeg en actersteven zijn in vorm en de huid is klaar voor het ontvangen van de nodige plamuur, dan weer schuren en de syclus herhalen tot alles goed is. In de achtersteven zitten nog enkele gaten die nog moeten bijgewerkt worden. Ik ben een beetje te gulzig geweest voor het maken van de uitsparing voor de roerbediening. (en te spaarzaam met hout)
Na deze karwei zal het varend model nog voorzien worden van een polyester vlieshuid dan geschuurd en geplamuurd met speciale poyester plamuur tot alles ok is.
Zelf rompen maken is een tijdrovend werk waar je niet te licht moet overgaan. Het moet goed zijn want bij het insmeren met een primer komen alle oneffenheden boven water en kan je als het niet goed is opnieuw beginnen met plamuren en schuren.

Vandaag (30 Juni) de tweede romp geschuurd en reeds voor de eerste maal geplamuurd. Deze werkjes doe ik buiten omdat er bij het schuren en plamuren teveel stof vrij komt, dan moet ik mijn werkkelder tenminste niet opkuisen. Zoals je op de foto's kunt zien is het aanbrengen van een laagje plamuur ruim onvoldoende om een volledige dekking te bekomen, daarom is het aangewezen om meerdere lagen aan te brengen en niet alles in een keer te willen opvullen. Dit brengt enkel meer problemen mee en de droogtijden zijn vééééél langer dan men zelf wil.
Je kan je je dan ook inbeelden dat hier vele uren van plamuren en schuren in verborgen zitten.

Bij het varend model werd de binnenkant van de romp ingesmeerd met polyester hars, niet zozeer om een waterdichtheid te bekomen maar wel om het hout te beschermen tegen indringend water. Morgen ga ik het varend model aan de buitenkant bewerken met een laag polyester met daarin een polyester vlies gedrenkt. Naderhand zal er nog redelijk wat moeten geplamuurd en geschuurd worden met speciale twee komponenten polyester plamuur. Deze procedure ga ik ook uitvoeren op het statische model nadat de andere romp volledig klaar is en het eindresultaat er naar behoren uitziet. (dus ik ga mijn model als proefkonijn gebruiken)

Hier enkele foto's van het bewerken met polyestervlies.
Eerst goed ingesmeerd met zuiver polyester, dan het vlies erop gelegd en voor een tweede maal met polyester ingewreven met de borstel. Het moest snel gaan, ik denk dat er een paar druppeltjes teveel harder ingesukkeld zijn, de hars was op de achtersteven nog nauwelijks uit te smeren. Bij de volgende laag zal ik er op toezien dat er niet te veel harder in zit, dan kan ik rustiger werken. Alles staat nu te drogen en uit te harden.

Na enige dagen van oponthoud wegens het vertrek van mijn zoon naar Australie en de nodige rompslomp van de voorbereiding van deze reis heb ik terug wat tijd gevonden om verder te werken aan dit project.Tevens is ondertussen de eerste romp (mijn proefkonijn) tweemaal met polyester plamuur bewerkt en geschuurd. Ik mag zeggen dat ik zeer tevreden ben over het resultaat, de huid voelt zeer glad aan. Hierna moet ik nog de anker kluisgaten en de patrijspoorten zien aan te brengen vooraleer er kan gedacht worden aan het schilderen van de romp. Ben momenteel bezig met het opleggen van het polyester vlies van de tweede romp deze staat nu te drogen en uit te harden. Hierna volgt een tweede laag polyester hars en terug laten uitharden. Daarna plamuren en schuren totdat de huid volledig glad is en geen oneffenheden meer vertoond. Aangezien het voorzien is om een bezoekje te brengen aan de "echte" Castor te Rotterdam op zaterdag 12 Juli aanstaande, wil ik er mij op toeleggen om deze romp in zijn huidige toestand mee te brengen zodat er voor de opdrachtgever een tastbaar en zichtbaar iets is om de nodige opmerkingen te kunnen maken. Het is tevens mijn bedoeling om daar ter plaatse veel foto's te maken van de details zoals, stuurhut, lieren, ankers, masten, enz.... . Aan de hand van deze foto's zal ik een beter inzicht bekomen van hoe ik al deze details kan maken in schaal om te verwerken op het model. Zo kan ik mij dan ook een beter beeld vormen van de realiteit.

10 Juli, vandaag nog een beetje geschuurd aan romp uit pure noodzaak in de werkkelder omdat buiten alle regenbuien eruit vallen. Het brengt wel een beetje meer stof met zich maar dat nemen we er dan maar bij.
Daarna nog een laatste dun laagje plamuur om de ontstane oneffenheden weg te werken. Dan weer schuren met droog om daarna als alles goed is te schuren met korrel 400 en 600 om een fijn oppervlak te bekomen, deze bewerking gebeurt met waterschuurpapier en water. (natschuren = geen stof meer)
Zoals bij de "echte" is er een holle verdikking gemaakt op de tussenverbinding tussen schroef en roer. Hier en daar werd nog wat geplamuurd om de laatse putjes te vullen, dit zal dan in de loop van de dag fijngeschuurd worden.


Op 12 Juli een bezoekje gebracht aan de "echte Castor", het model had ik meegebracht en ter plaatse werd dan ook vastgesteld dat de 'knik' in de voorsteven niet strookte met de werkelijkheid. Dit geeft dan weer een bijkomend probleem om daar een passende oplossing voor te zoeken. Ook viel op dat de ankerkluis in tegenstelling tot de plannen niet overeenkwamen, ttz op het plan leek het een rechthoek te zijn maar in werkelijkheid is het meer een ruitvorm.
Wat ook opviel was dat de onderste hoek van de ankerkluis gelijk komt met de waterlijn, goed om weten. Verder heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om een aantal foto's te maken, dit zal dan weer ten goede komen voor de verdere afwerking van dek en opbouw. Ik heb er eerst twee nachten moeten over slapen om de gemakkelijkste manier te vinden om de "knik" te corrigeren. Eerst dacht ik er over om 6,3 mm weg te zagen en opnieuw te beplanken. Later dacht ik nog eens goed na over wat we samen besproken hadden namelijk uw voorstel en ik dacht ik heb er niets bij te verliezen, als het mislukt kan ik nog alles wegzagen. Zo gezegd zo gedaan, eerst de holte een beetje opgezuiverd en de huid ontdaan van de polyester, daarna drie latjes gelijmd, laten drogen, nog drie latjes erbovenop en de rest opgevuld met polyester plamuur, dan alles geschuurd. Ik moet zeggen ge zijt nie voor niks nen ingenieur, t'is op deze manier nog gelukt ook!!!! Ik heb aan een kant ook reeds de ankerkluis uitgezaagd zoals het moet met name de ruitvorm en de onderste punt op de waterlijn. Deze avond de andere kant opgezuiverd en de eerste drie latjes geplaatst, morgenvroeg de drie andere latjes en dan plamuren.


Als dit allemaal gedaan is wordt het herstelde gedeelte nog even in de hars gezet en opnieuw geschuurd. Op het statisch model zijn de ankerkluizen aangebracht en is de romp nu volledig zoals het hoort. Door middel van 1,5 mm berkentriplex zijn de ankergaten afgedicht, deze afdichting werd eerst in water gelegd om na enige tijd op een alu staf van 30 mm diameter gewikkeld te worden en dan 24 h te laten drogen. In de gaatjes komt een buisje om de verbinding te maken met een ketting met de lier op het dek. Er moet wel nog wat bijgewerkt worden aan de ankerkluis maar dat komt wel goed.
De volgende stap is het afmeten van de patrijspoorten aan bakboord en stuurboord, vanaf het anker zijn de vijf eerste iets kleiner dan alle daaropvolgende. Je ziet het verschil bijna niet maar het is er wel.

Dezelfde werkwijze zal op het varend model ook uitgevoerd worden.

Veel tijd verloren door het bijwerken van de twee rompen om de "knik" erin te krijgen.
Eveneens was het uitzagen en verlijmen van de ankerkluis in de rompen een tijdrovend werk.
Bij een van de twee modellen zijn de buisjes voor de ankerketting reeds gemonteerd en verlijmd met stabilit, er moet aan de ankerkluis nog een beetje geplamuurd worden om het geheel mooi strak te krijgen. Nadien moet er nog een laag polyester hars gesmeerd worden op alle delen die door de verbouwing geschuurd werden. (en uiteraard ook weer geschuurd!!)
De boegrand voor beide rompen werden voorgevormd in berkentriplex (eerst in water ondergedompeld om gemakkelijk te kunnen plooien) en staan nu te drogen op het model om zijn vorm te behouden. Morgen zien we dan wel weer wat we kunnen doen.
Bij het echte model van de Castor zal in de nabije toekomst een boegschroef geplaatst worden dit om het "parkeren" en het in en uit varen in de haven te vergemakkelijken. Hiervan uitgaand heb ik mij dan ook voorgenomen om op het varend model een boegschroef te installeren. Dit is vandaag dus gebeurd. Ik moest het nu doen vooraleer ik begin met het plaatsen van de afvoergoten en het dek.


Hoogte: 112 mm
Maximum breedte.: 155 mm
Buis diameter: 28 mm

Het voorste gedeelte van het dek is niet belegd met houten planken maar bestaat uit een effen metalen vloer. Zo zijn er op de rest van het dek nog enkele plaatsen waar geen hout te bespeuren valt. Daar zal ik dus rekening mee houden.
Vanaf de waterkering achter de ankerlier begint het hout en de waterafvoer. Om dit te realiseren dacht ik er aan om gebruik te maken van koperplaat van 15 mm breed met de bedoeling om later de metalen (messing) reling te kunnen vast solderen in deze goot.

Bij nader inzien realiseer ik me dat om dit te bevestigen het niet simpel is om koper op hout vast te maken. Daarom heb ik na lang beraad besloten om tussen ieder spant een houten latje te lijmen waar ik nadien de relingstaanders in kan bevestigen. De goot zelf zal dan gemaakt worden in berken triplex van 1 mm, deze wordt dan bovenop de latjes en de spanten verlijmd.
Tevens heb ik een kartonnen mal gemaakt om het voordek op de juiste maat in berken triplex te kunnen vervaardigen alsook de dekverhoging vooraan.


In tussentijd ben ik aan het experimenteren met polyester en als klein voorbeeld heb ik een poging gedaan om de twee roeren in een mal te gieten, deze staan nu te drogen en uit te harden. De messing roerstang is mee ingegoten. Ben benieuwd naar het resultaat.


Voor het statisch model is er een statief in aluminium op eiken plank gemaakt, voor het varend model moet ik nu nog een staander maken dit zal de verdere werken aan het dek vergemakkelijken. De eerste poging voor het vervaardigen van de roeren is mislukt, dit komt omdat ik er geen vezel in verwerkt had. Bij het losmaken uit de mal brak het roer in stukken. Dan maar een tweede poging gedaan, de mal aan de binnenkant ingesmeerd met vaseline opdat de polyester niet aan het hout zou plakken, vlies mee ingegoten en laten uitharden. Deze keer was het wel goed. Na het ruw opschuren nog een beetje plamuur erop en weer schuren, klaar is kees!

Zo uit de mal, links is voor het varend model, rechts voor het statisch model.


Het statief voor het varend model is gemaakt, het roer is uit de mal, afgewerkt en in het model geplaatst samen met de stuurservo.
Momenteel liggen de werken een beetje stil bij gebrek aan materiaal, de modelbouwwinkel is nog gesloten tot eind van de maand. Dus de eerst volgende week zullen er dan ook geen updates te verwachten zijn.
Verleden vrijdag naar de modelbouwwinkel Albatros geweest, het bleek een kale reis te zijn, niets van wat ik nodig had was aanwezig.
Dan zaterdag maar naar Borgerhout gegaan en ja hoor daar hadden ze alles wat ik voorlopig nodig had. De paar luttele dingen die ik nodig had zorgden wel voor een schok wat prijs betreft. Het ging hier om hoofdankers, stokankers, schroeven, berkentriplex, isopolplaat, lijm stabilit en uhu, ankerketting een messing plat van 1mm op 3mm en twee houten stuurwielen. De pot polyester plamuur heb ik van ergens anders.
Bij het varend model heb ik de randen die de afvoergoot moeten voorstellen rondom verlijmd. Nu kan ik morgen de randen met plamuur een beetje bijwerken en de ganse romp nog met zeer fijn schuurpapier (korrel 600) opzuiveren. Daarna ga ik een mal maken om de patrijspoorten te kunnen inboren. Als dit gedaan is wordt deze romp in de grondverf gezet, let wel op dit is speciale grondverf voor polyester en plastiek. Als je dit niet doet dan maak je kans dat later bij het spuiten van de andere lak-en vernislagen er barsten ontstaan omdat polyester sommige verven bij wijze van spreken opvreet.
De tweede romp wordt momenteel niet verder bewerkt daar er in de nabije toekomst een gietmal van gemaakt wordt. Zo kan ik later nog van die rompen maken in 100% plyetser.

Ik heb een oplossing gevonden om de open gaten van de boegschroef door een soort rooster af te dichten. Ik kwam op het idee om een koperen buis schuin af te zagen onder een bepaalde hoek, in dit geval was dat 25° zo ontstond er een ovale ring van 1mm dikte die de plastiek buis van de boegschroef juist overlapte, binnen de ring werden dan koperen draadjes gesoldeerd om het rooster te vormen. Daarna deze roosters met twee komponenten lijm op hun plaats gelijmd en klaar is de klus.

Links zie je de koperen ring met de staafjes, deze zijn gewoon koperdraad dubbel gedraaid voor de stevigheid, uiterst rechts zijn alle delen vastgesoldeerd. Zo simpel kan het zijn.


Het maken van een mal om polyester rompen te maken hangt aan een zijden draadje. De mensen die me gingen komen helpen zitten in tijdsnood en zodoende zal er niet veel van terecht komen. Na veel heen en weer gemaild te hebben kom ik tot de eindsom dat er niets van zal komen. Tenzij ... ik er zonder ervaring zelf aan begin. Daarom heb ik eerst wat op het net gezocht van hoe moet dat en wat heb ik nodig. Blijkt nu dat er x-aantal versies bestaan van hoe het juist moet, de ene zegt zo en de andere weer iets anders. Het beste is volgens mij de gulden middenweg te nemen. Daarom overweeg ik nu om het toch eens te proberen. Ik heb ondertussen dan ook een leverancier gevonden die mij de nodige produkten kan aanleveren. (momenteel nog in verlof). Als ik mij hieraan waag dan betekend dat ook dat het statisch model even aan de kant moet omdat de romp in een stadium zit dat er niks meer mag en kan aan gebeuren zonder problemen te hebben om de mal te kunnen maken.
Dit alles resulteerde dan ook in een vertraging van deze update.
Het voorgaande neemt niet weg dat ik evenzeer voor beide rompen verder kan bouwen aan het dekhuis en aanverwanten.
Allerlei pogingen ondernomen om de bovenbouw te verwezenlijken. Eerst aan de hand van de tekeningen alles overgezet op bouwkarton (datgene wat architekten gebruiken voor modellen).
Een eerste poging om de konstruktie in polysterol plaat te maken is mislukt, een tweede poging met berkentriplex (vliegtuig triplex) leek me ook niet de aangewezen manier. Deze was namelijk te dun om op een degelijke manier te verlijmen. Uiteindelijk heb ik het toch maar gedaan op de mij vertrouwde manier, namelijk gewone triplex uit de hubo of brico.
Dus zoals je ziet experimenteren staat gelijk met tijdsverlies.

Links de stukken triplex van een dekhuis, op de middelste foto zie je een stuk eik uitgehold, hierin komt naderhand een lampje voor het verlichten van de patrijspoorten die er inkomen. Op de rechter foto zie je de positie van het dekhuis, het frontpaneel is berkentriplex, natgemaakt en opgespannen om te drogen om zo de ronding te bekomen.

De raampjes in de zijkanten en de achterkant moeten nog uitgezaagd worden, je kan ook reeds de gaten zien waar later de messing patrijspoortjes in komen en wat dan ook verlicht wordt via aan lampje.
De twee "torens" zijn massief eik en vastgelijmd. Later moet er natuurlijk nog veel detail ingewerkt worden. Boven aan komt dan nog een reling en steunen voor de eigenlijke mast.

Dit is de afwachtende houding van het statische model, het voordek ligt erop en de boorden samen met de afvoergoot ook.
Vandaag nog wat aan de details gewerkt. Op de draaibank vier navigatielichten (BB en SB) gemaakt, niet zoals men gewoon is van zien. Deze zijn dubbel uitgevoerd. Blijkbaar zijn er in de militaire uitvoering dubbele navigatielichten een die aanstaat en een die dient als backup voor als er een uitvalt. Er komt slechts een lampje in, aangezien het om een wit lampje gaat van 12 V en er eigenlijk een rood en groen nodig is, ben ik genoodzaakt om deze met een viltstift in te kleuren.

Bovenaan zes deuren samen met de dubbele navigatielichten, deze zijn gemaakt uit messing staf van 10 mm, een gat van 18 mm diep en 6 mm diameter. Het lampje is groen maar blijkbaar komt het op de foto niet goed over. In de bovenbouw nog wat gaatjes voorzien voor de patrijspoorten en ook reeds de mast in ruwe vorm gemaakt van 8mm rondhout en de steunen van grilstokjes met 3 mm doormeter. De mast is ongeveer 37 cm hoog en de steunen zo'n 23 cm. Op deze steunen moeten nog dwarssteunen komen.


t'Is soms niet te geloven hoe weinig dat je op een dag kan doen. Het afmeten, het uitzagen op maat, vorm geven, het op zijn plaats lijmen van al die kleine details.
Uiteindelijk zijn zij het wel die alles mooi maken.

De deuren zijn geplaatst enkel nog de twee deuren van de stuurhut, die zijn volledig van hout (in werkelijkheid, de andere zijn van metaal), deze mogen dan ook niet geschilderd worden. De deuren van het eigelijke stuurhuis liggen bovenop het dek, deze moeten nog bekleed worden met dunne latjes hout.
De blokjes onder de navigatielichten zijn vervangen door dunnere plaatjes, en de windbreker boven deze lichten is ook geplaatst.

De zwarte boord (afwerking reling) die je ziet zit er maar voorlopig op, bij het schilderen gaat deze er even af om na droging er vast opgelijmd te worden. Deze boord is gemaakt van krimpkous die in de lengte is doorgesneden.
Op bovenstaande foto's zie je de waterkering vóór het eigenlijke dek. Ook hier werd gebruik gemaakt van zwarte krimpkous om de scherpe rand af te werken.
De "zeeincidentkast"
(zwarte pijl) was te hoog en is dus bij deze ingekort. Evenals de ronding, die was niet gelijk met de ronding van de "intree" (rode pijl).

De zonwering is ook geplaatst, deze is nog te groot maar dit kan ik pas op maat maken als het bovenliggede dek verder afgewerkt wordt.

Afgelopen WE niet veel tijd gehad om iets te doen (wegens huishoudelijke taken), maar toch een poging gedaan om een staand kompas aan te maken. Op deze boot zijn er drie nodig, een in het stuurhuis, eentje bovenop het stuurhuis en eentje op het achterschip (voor als de brug eraf werd geschoten, dan kon je nog steeds achterop sturen bij het noodstuurwerk aldaar).
Ze zijn vervaardigd uit messing en hout (deuvelhout) voor het statief. De grote stukken zijn gedraaid en de rest is van messing buis en staf.
De eerste poging was reeds goed maar iets te klein, dan maar een groter model gemaakt. Eens je weet hoe het moet is het niet zo moeilijk, er kruipt wel wat tijd in omdat je te maken hebt met uiterst kleine stukjes (zeven in totaal plus twee messing draadjes die door het kompas en het statief gaan). Tevens ook nog het bovenste dek beplankt met notenhouten latjes.

De volgende dagen zal het wat stil zijn rond dit onderwerp er zijn andere dringende werken uit te voeren die niets met dit onderwerp te maken hebben. Dus even geduld.
Niettegenstaande dat ik geen held ben met metaal en ook maar een amateur ben in het bedienen van de machines heb ik tussendoor de overige stukken voor de twee boten afgewerkt, de vier kompassen, de twee stuurwielen en de zes telegrafen. Een telegraaf staat in het stuurhuis, en dan op het dek van het stuurhuis staan er aan BB en SB ook telkens een. Er moeten uiteraard nog vele stuks gemaakt worden, oa de kaapstander, de bolders, de luchtkokers, de sloepen, de reling en ga zo maar door.


Links de drie delen van een telegraaf en rechts het ganse stel. (zonder bedieningshendel) Allen vervaardigd uit messing, de voet van 14 mm, het statief van 6 mm staf konisch, en de bedieningsknop van 10 mm staf.

Bovenstaande onderdelen zijn allen zelf gemaakt.


Hier dan een greep uit wat er tot nu toe aan beslag voorhanden is. Links de zelfgemaakte stukken, de ankers, ankerketting en schroeven (4-blads 60 mm) zijn aangekocht.
Het roer is ook uit eigen fabricaat, het tweede roer zit reeds onder de romp van een van de boten.


Uiteindelijk heb ik de knoop maar doorgehakt, ttz ik heb ten lange laatste toch besloten om van een van de rompen een mal te maken. Ik ben ergens verleden week op een dag in de late namiddag naar iemand geweest die ervaring heeft met polyester. Ze maken er ligbaden en andere sanitaire toestanden. Ik was even mijn licht gaan opsteken ivm het maken van een mal. De nodige uitleg gekregen en de zaakvoerder stelde zelf voor om die bij hem in de fabriek te maken. Ik heb daar al het materiaal ter beschikking alsmede de technische bijstand. Hij stelde voor van het eerst voor te doen en dan kom ik aan de beurt, als er iets mis is springt hij onmiddellijk bij. Het enige wat ik moest doen is een beetje afplakwerk en de ankerkluizen voorzien van een plug (in vakjargon een "insert"), het gedeelte van de schroef en roer worden weggelaten, omdat dit te moeilijk is om later op te vullen. Dit onderdeel wordt er naderhand met een appart gegoten stuk in polyester terug aangezet. Dit is volgens hem de beste en snelste methode om de mal te maken, mede omdat hij liever deze mal in één stuk wil maken ipv twee helften. Hij zegt dat je dan altijd met een naad komt te zitten en dat is moeilijk onzichtbaar weg te werken. Ik ga deze week alles voorbereiden om dan de 'plug' af te leveren, hij gaat dan eerst alles spuiten met gelcoat en later kan ik dan gaan voor het verder maken van de mal. Ik ben benieuwd hoe dat gaat aflopen. Momenteel ben ik bezig geweest met het klaarmaken van de rompen om deze volgende week naar de specialist te brengen voor het maken van een mal.
Om de ankerkluizen dicht te maken moest ik een "insert" maken. Eerst werd de opening afgeplakt met masking tape om te verhinderen dat de insert zou blijven plakken. Na het uitharden van de plamuur moest er geschuurd worden om de insert passend te maken.
In de messing buis die de ankerketting omsluit werd een draadstang van 4mm geplaatst met aan een uiteinde een messing huls met inwendige draad, tevens werd er ook een bus van 10mm diameter gemaakt om in deze kettingbuis de draadstang te kunnen centreren. De messingbus met inwendige draad zou dan mee ingegoten worden in de polyester plamuur. De houten blokjes dienen om de insert na het uitharden in zijn ligplaats te kunnen blokkeren.Als tweede stap moest ik dan het hout aan de bovenkant afplakken om niet mee gespoten te worden. Derde punt was een houten statief maken die de romp ondersteboven kan steunen. Dit om het afspuiten te vergemakkelijken. Het is nu de bedoeling om de romp eerst af te spuiten met een gelcoat op een dikte van 800 micron, daarna dient dit oppervlak te worden geschuurd in natte vorm met korrel 1200 en als laatste wordt het geheel gepolierd om een glad oppervlak te verkrijgen. Eigenlijk kan men op deze laag de afwerkingsverflagen direct spuiten. Zo bekomt men een zuiver gladde huid. (tevens ook nog 100% waterdicht dankzij de gelcoat)
Het varend model ga ik op deze manier laten bewerken om dan de nodige verflagen aan te brengen. Op deze laag van gelcoat zal de mal gemaakt worden. Om een mal te bekomen die men veelvuldig kan hergebruiken dient men minstens 4 lagen polyester aan te brengen met matten van 450 gr/m2. Tevens dient er aan de buitenkant links en rechts een versteviging gemaakt om de mal niet te laten vervormen.
Gisterenavond heb ik de twee modellen naar de fabrikant van sanitaire toestanden gebracht. Dezelfde avond is het varend model gespoten in een topcoat van polyester (drie lagen wit). Deze morgen om negen uur stond ik daar om deze romp te schuren en op te kuisen.
Het is goed meegevallen, doch hier en daar zijn nog wat putjes die ik moet bijwerken met plamuur, vooral aan het roer vanachter. Blijkbaar heb ik ook wel een beetje te hard geschuurd omdat er op enkele plaatsten het hout terug doorkomt. Maar niet getreurd, als deze dan in de kleur staat is er niks meer van te merken, en ook 300% waterdicht.
Het statisch model wordt deze avond in het zwart gespoten om morgenvroeg ook geschuurd te worden. Ik heb de indruk dat dit beter zal lukken dan bij het witte model, mede omdat er onder het specialistenoog van de mallen maker daar, nog wat aanwijzingen waren om hier en daar nog wat plamuur op te zetten.
Dat is dan ook gebeurt. Morgen dus schuren tot en met, naderhand zal dit model ook gepolierd worden met speciale was. Dit speciaal omdat er van dit model een mal getrokken moet worden. Ik denk dat ik nog de rest van de week zal bezig zijn om tot het eindresultaat te komen.


Als het statische model (in het zwart) terug thuis is, word het onderwatergedeelte van beide rompen tegelijk gespoten met de rode afwerkingslak.
Als ik nog eens wat tijd heb zal ik de patrijspoorten in het witte model maken.
Gisteren om 21:00 telefoon gehad om te melden dat het spuitwerk van de tweede romp niet zou doorgaan om redenen mij onbekend. Hopelijk kan het vanavond wel, dan kan ik morgen gaan schuren. Vandaag dan maar het varend model nog een beetje bijgewerkt met plamuur en de patrijspoorten uitgeboord. Ik heb er een drietal moeten weglaten omdat deze juist met een spant samenvielen. Normaal volgens het plan zijn er langs beide zijden 34 patrijspoorten, de eerste vijf aan elke kant zijn iets kleiner, in dit geval is dat 8 mm, de andere zijn 10 mm. Een patrijspoort loopt een beetje uit het spoor, boor weggeslipt of zo???
Het is niet zo evident om deze gaatjes te boren, sommige heb ik terug moeten bijwerken met plamuur omdat de rand afbrokkelde. Boor niet scherp genoeg??? Ik weet het niet, maar ja ik ben dan ook geen CNC-machine hé.

Naderhand dan nog een beetje zaagwerk verricht, ik heb latjes in notenhout gezaagd van 1 mm dikte en ongeveer 3 cm breed om het dek te kunnen bekleden. In deze brede latten heb ik dan met het stanleymes op bepaalde afstand groeven getrokken om het dekhout te imiteren. Op het lagergelegen dek ook latjes gelijmd en een trapje voorlopig even geplaatst. Dit kan nog niet vast, het moet wachten tot na de schilderwerken.Het is hier juist de "Black and White Ministerial Show" met al dat wit en zwart gedoe.
Vandaag schuurdag en morgen ook nog, het is een eindeloos werk met die korrel 600 en 1200.
Mijn armen zijn dol gedraaid want in tegenstelling tot het witte exemplaar wordt de zwarte uitvoering volledig met de hand geschuurd.
Als dit achter de rug is kunnen we maandag gaan polieren en 7 x inwassen met wax om naderhand de mal te kunnen maken.
Zoals je kan zien op de foto's zijn er hier en daar nog wat kleine putjes, maar dat is blijkbaar niet zo erg. Als eens de mal gemaakt is gaan deze putjes zich gedragen als topjes en die zijn er makkelijk af te halen, want de mal zelf moet zuiver zijn van elk obstakel om een gladde romp te verkrijgen.
Links ongeschuurd en rechts geschuurd.

Gisteren (zaterdag), bijna de ganse dag zitten schuren met korrel 600 om zoveel mogelijk putjes en krassen weg te krijgen. Vandaag nog enkele malen geschuurd met korrel 1200, netjes afgespoeld en afgedroogd. Verder is het vandaag gedaan, morgen naar de fabriek om te polieren en daarna thuis zeven lagen was opleggen om hopelijk dinsdag de mal te kunnen maken.
Het inwassen gebeurt als volgt: inwrijven met speciale was, 10 min laten drogen en dan opboenen, 30 min wachten en dan de volgende laag, dit dus zeven maal in totaal. Dan mag er in principe niet meer met de vingers aangeraakt worden om vetplekken en vingerafdrukken te vermijden. Na dit alles zou de romp klaar zijn om te beleggen met polyester en matten. Hoe lang dit zal duren weet ik niet, dat zal zijn eigen wel uitwijzen.

Zo zal hij er uit zien als ie gepolierd is, wat je nu ziet is water van het naspoelen, als dit droog is is de romp matzwart.
Hier nog een beetje nieuws i.v.b. met het maken van een mal. Het heeft heel veel tijd en werk gekost om een fatsoenlijke mal te vervaardigen. Deze morgen ben ik naar de fabriek gegaan om de plug van de mal te bevrijden. Het resultaat mag gezien worden. Het is nu de bedoeling om zondag deze mal terug in te waxen (5 maal ) om dan maandagmorgen de mal terug te doen om dan in de late namiddag een proef-romp te vervaardigen. (deze keer in het wit)
Zoals je kan opmerken is op de mal het schroef-en roer gedeelte weggelaten. Dit wordt er naderhand door de modelbouwer terug ingezet met de juiste vorm, ofwel in hout ofwel met een gegoten stuk op de juiste maat.
Foto links, ingesmeerd met wax, rechts opgeblonken toestand.

Broederlijk naast elkaar, de plug, en de mal. De witte lijnen op de rechter foto zijn de ligplaatsen voor de ankerkluizen. Deze blijven zichtbaar om de inserts bij het maken van een romp op de juiste plaats te kunnen zetten. Deze worden langs de buitenkant van de mal vastgeschroefd zo ontstaat dan een romp met ingebouwde ankerkluizen. Bij het ontmallen worden de inserts losgeschroefd en mee uit de mal gehaald. Deze kunnen evenals de mal verschillende malen dienst doen.
Links zien we de ligplaats die in de nieuw gevormde romp zal moeten weggehaald worden om dan het schroef-en roer gedeelte zoals te zien op de rechtse foto te plaatsen. Afhankelijk van een statisch model of varend model wordt de schroefaskoker lang of kort gehouden. Bij een varend model zal de lange koker gebruikt worden. Vooraleer deze in de vorm te gieten zal de koker aan beide uiteinden voorzien worden van een kogellager en een bronzen bus. (uiteraard zullen de openingen afgesloten moeten worden met plasticine om indringen van polyester te vermijden.
Vandaag terwijl ik dit schrijf ben ik bezig met het insmeren van de mal om morgen een eerste romp te kunnen maken. De twee witte blokjes zijn de inserts die het mogelijk maken om de ankerkluizen tegelijk mee in te bouwen.
Tussendoor ben ik ook begonnen met het spuiten (verven) van de twee andere rompen. Ik ben uit pure ellende moeten stoppen, niet dat het niet lukt maar ... de verf is op. Morgen bijhalen!! Op de foto's kan je zien dat nog niet alles voldoende gedekt is zeker niet op de romp in het zwart. (achterste romp zonder boegschroef)

Ik hoop dat ik morgen de twee rompen volledig kan verven.
Het volgende werk zal erin bestaan, zeker vooraleer ik begin met het dek, het plaatsen van alle patrijspoorten aan de binnenkant. Voor het varend model zal ik moeten zien dat alles goed waterdicht is. Daarna zal de binnenverlichting moeten geplaatst worden en dan pas kan ik starten met het dek.
Vandaag de laatste hand gelegd aan het maken van een polyester romp. Deze morgen de mal eraf gehaald en de inserts van de ankerkluizen eruit gehaald. Dit ging niet zonder moeite. Ik had er niet aan gedacht om de zijkanten van de inserts een beetje conisch te maken. Daardoor had ik een probleem om deze eruit te krijgen


Op de derde foto is het roerwerk te zien, dit moet er apart ingezet worden.
Verder heb ik me nog bezig gehouden met het verder spuiten van de twee rompen. Een in het wit en de andere in het zwart. Ik moet wel bij beide nog de patrijspoorten even bijwerken omdat ik daar niet goed in kon spuiten. Daarna worden de namen erop geplaatst en dan als laatste ben ik van plan om de beide rompen in zijn geheel nog eens te spuiten met acryl vernis. Dat geeft dan een extra bescherming en glans.


Vandaag op het "witte model" de naam Castor geplaatst, volgens de eigenaar staat er achteraan ook Castor tussen de laatste twee patrijspoorten. Doch helaas dit kan ik niet waar maken aangezien ik de laatste patrijspoort verplaatst heb ivm de massieve houten achtersteven.

CASTOR
LOODSWEZEN
HOEK VAN HOLLAND

Voor de zwarte uitvoering moet ik nog witte letters gaan halen, die had ik niet.
Ik heb ook reeds twee half afgewerkte kaapstanders gemaakt in alu. (de details moeten er nog op)


Het is nu een tijdje geleden dat ik nog iets kunnen doen heb aan de Castor, dit wegens andere beslommeringen. Ik heb in de "zwarte" de verlichting in de romp geplaatst, er staan drie buislampjes van 12 V in en volgens wat ik kan zien lijkt het mij voldoende om alle patrijspoorten te verlichten. Het is de bedoeling dat de ganse verlichting zal werken door middel van een transformator van 12 V.
Bij de"witte" romp heb ik het probleem dat de patrijspoorten waterdicht moeten zijn.
Daarom zou ik langs binnen doorzichtig plastic willen lijmen en aan de buitenkant zou ik toch "echte patrijspoorten" willen zetten. Ik heb bij wijze van proef er enkele gemaakt en er voorlopig ingezet. Ik zou er in totaal zo'n 50 moeten maken. Ik weet dat dit niet is zoals het werkelijkheid is, maar ik vind het mooier en meer "boot".


Als je goed kijkt op een van de vorige foto's, dan merk je dat er iets niet klopt ivm de boeg. Zoals mij gemeld werd is het net een "bakje" dat er voorop staat. Ik ben er zelf niet goed van geweest. Al die moeite en hopen werk met schuren en plamuren kwam me een beetje de strot uit.
Ik heb dan toch maar de moed bijeengeschraapt om op de "witte" romp een poging te doen om dit heuvel te verhelpen. Ik ben er gisterenavond aan begonnen, voor de eerste maal geplamuurd, deze morgen al zoveel mogelijk weg geschuurd en nog een laagje plamuur erop gezet.
Het was te veel om alles er ineens op te zetten. (zo'n 1,5 cm is ie nu langer geworden)
Als dit goed lukt dan is het de beurt aan de "zwarte" romp.

Zo was het.
Zo wordt het.

Het lijkt erop dat ik aan deze rompen bezig moet blijven. De ganse dag niets anders gedaan dan geschuurd en geplamuurd. Daarna nog even alles in de lak gezet. De verbouwing lijkt me wel goed gelukt maar het spuitwerk is niet de volle 100%. Ik merk nog een beetje kleurverschil niettegenstaande er meerdere lagen verf opzitten. Ik heb ook aan een kant de messing patrijspoorten geplaatst (losjes erin). Ik verwacht wel enig commentaar ivm deze patrijspoorten!!!

Het voordek is ook in het wit gezet, dit moet nog geschuurd en dan nog een laagje witte verf.
Het witte gedeelte van de romp werd dan ook weer gladgeschuurd om opnieuw een paar laagjes acryl verf te ontvangen. Het kleurverschil is nu weggewerkt en alles lijkt me nu wel prima in orde. Er zijn wel nog een paar kleine krassen te bespeuren maar deze kreeg ik langs geen kanten bijgeplamuurd. Nu nog het zwarte exemplaar in orde brengen. (weer twee dagen van schuren en plamuren!!)
Eindelijk is de laatste hand gelegd aan beide rompen, het werd zo'n een beetje tijd, het begon eentonig te worden en vervelend. Nu zijn ze in orde en kan ik beginnen met het plaatsen van de binnenverlichting in de "witte" romp. Daarna ga ik de patrijspoorten aan de binnenkant voorzien van doorzichtig plexiglas zo kan er geen stof of water naar binnen komen en daarna volgt het plaatsen van de messing patrijspoorten.
Het wordt stilaan tijd om aan het dek en de toebehoren te beginnen, dit WE zal er niets gebeuren, er wacht nog flink wat werk in de tuin.


Het plaatsen van de binnenverlichting in de "witte" romp is voltooid. Dit zijn drie buislampjes van 12 V/5 Watt. Ik heb geprobeerd om deze te bedienen met een elektronische schakelaar die via de afstandsbediening aangestuurd wordt, doch deze procedure heeft me wel een kapotte schakelaar opgeleverd. Het is pas naderhand dat ik er achterkwam dat deze drie lampjes te veel ampère trokken waardoor de schakelaar het begeven heeft.
De lampen geven voldoende licht om alle patrijspoorten in het donker zichtbaar te maken.
Daar ik toch bezig was ben ik maar meteen van start gegaan met het plaatsen van de voorzieningen zoals ESC (Electronic Speed Controller), de zekering en de nodige bekabeling om alles van stroom te voorzien. Daarvoor zijn in de spanten gaatjes gefreesd om de draden doorgang te verlenen. De twee ESC's zijn er om zowel de hoofdmotor als de boegschroefmotor te laten werken. Het zijn er twee van het type "Graupner Speed Profi 40R" deze werken enkel vanaf 7,2 V tot en met 12 V, ze hebben een nominaal vermogen van 40 A met een max. van 200 A.
Het is de bedoeling om bij dit varend model twee loodaccu's in parallel te gaan gebruiken. Dan bekom ik zo 12 Volt aan 14 A/u, dit houd in dat je dan ook een langere vaartijd verkrijgt.
De stroom van de accu's gaat via de + pool over een zekering van 15 A.
Deze werken moesten eerst gedaan worden voor het dek erop kan.


Er zullen later nog wel enkele nutsvoorzieningen dienen geplaatst te worden, ik denk bvb aan het draaibaar maken van tenminste één kraan, dan ook nog stuurhut verlichting en navigatielichten. Dat zien we later dan wel weer.

Voor de koeling van de motor werd er preventief een PC-ventilator geïnstalleerd, deze begint te werken van zodra de accu's aangekoppeld worden.
Bij de "witte" heb ik de plastiek beglazing aan de binnenzijde aangebracht. Tevens heb ik ook het dek in het zwart gezet, en ook de messing patrijspoorten ingelijmd (ik weet dat dit niet erg origineel is maar ik was een beetje verplicht omdat er verschillende patrijspoorten waren die niet netjes geboord waren en met de messing kan ik de foutjes wegstoppen).


Bij de "zwarte" werd een witte boord aangebracht, zo was het origineel indertijd ook. (hier komen geen patrijspoorten in messing in)
Na een hele poos van inactiviteit heb ik terug tijd gevonden om aan dit project verder te werken.
Een eerst gemaakt deel van het dek bleek niet zo'n goede keuze te zijn. Ik had de intentie om het dek er vast tegenaan te maken en een toegang te maken onder de opbouw voor het plaatsen van de accu's en het uitvoeren van eventuele herstellingen. Al snel bleek dit een moeilijke oplossing, de doorgang voor de accu's was te krap.Door het verbeteren, zeg maar verlengen van de boeg (met zo'n 15 mm) bleek dan ook dat de reeds eerder aangebrachte waterkering op het dek niet meer op de goede plaats stond. Dit gaf dan ook weer zijn weerslag in het reeds gemaakte dek, dit was dan ook 15 mm tekort. Dus dit gaf aanleiding tot het maken van een tweede dek dat dan ook volledig verwijderbaar zou zijn. Dit gaf dan ook het idee om het achterste deel van het dek ook verwijderbaar te maken. Zo heb ik in de toekomst een volledige toegang tot het binnenste.
Zoals je kan zien is het voordek nu ook in het zwart gespoten, dit komt doordat op het bestaande schip schilderwerken uitgevoerd zijn een hele tijd nadat ik de Castor bezocht had en nu blijkt dit voorschip in het zwart te zijn, vandaar... .


Om nu het dek te kunnen verwijderen werd er gebruik gemaakt van aan een kant aangelijmde stukjes hout die onder de boorden passen en aan de andere kant messing plaatjes die ook onder de boord passen, deze zijn gesoldeerd op een schroefje die door het dek steekt. De beplanking komt rond het schroefje zodat deze makkelijk los te maken zijn.
Er werd ook reeds een kleine poging gedaan om het dek te bekleden, dit is echt een puzzelstukje omdat niet alle beplanking rechttoe loopt. Je kan stellen dat rond bepaalde obstakels een soort mozaïek ontstaat.

Heeft er iemand een suggestie om de schroefjes door iets anders te vervangen (4 per dek ) zodat dit op een onopvallende manier gebeurt. Ik dacht bvb aan een schroefje te vervangen door een gebruiksvoorwerp (een kleine emmer of iets anders ) ideeën zijn altijd welkom.
Eerst dacht ik er bolders van te maken, maar dit zou te druk worden en ook niet stroken met de realiteit.
Vandaag nog een detail aangemaakt, de invulling van de aluminium ring waar vroeger het 72 mm kanon stond. Dit is echt puzzelen, uittekenen van de kleine stukjes dan zorgvuldig op maat maken, deze binnenring bestaat uit 11 kleine stukjes hout. Het heeft ongeveer anderhalf uur geduurd voor dit klaar was!!!


Op het dek links en rechts van de bovenbouw zie je vier zwarte strips, deze hebben ooit op de "echte" dienst gedaan als ondergrond voor de sloepen, het is in feite een metalen versteviging op het dek om de sloepen te dragen. (alles wat zwart is stelt het metaal van het dek voor)


Tevens heb ik ook de bovenbouw in de witte acrylverf gezet, het voldoet niet echt aan mijn verwachtingen. De zijwanden van de stuurhut en het onderliggende gebouw zijn uit 4 mm triplex gemaakt en dat zie je na het spuiten. De nerven komen veel te veel naar de oppervlakte. Ik ga proberen om deze desnoods te plamuren en dan nog eens af te lakken, als dit niet lukt dan is het... jawel vermaken!!!!!
Dat zal dan niet meer voor deze week zijn aangezien ik het nodige materiaal niet in mijn bezit heb. Ik moet dan wel nog even langs de winkel anders gaat het niet hé?
Bij de "zwarte" ga ik me niet laten vangen aan dit heuvel, ik ga alles uit vliegtuig triplex van 3 mm maken.


Zoals te verwachten was, is het niet gelukt om het witte dekhuis te vermaken, dus ... . het was opnieuw beginnen. Maar goed dat ik de andere nog niet gemaakt had. In feite had ik er niet veel zin meer in om weeral alles opnieuw te doen, maar ja van een paar tegenslagen mag je het niet direct opgeven. Ik heb dan maar alle moed bijeengesprokkeld en naar de modelbouw winkel gereden om het nodige aan te schaffen, zodoende kon ik weer van start gaan.
Deze week alles uitgetekend op het vliegtuigtriplex, alles op maat gezaagd, de vensters en de deuren uitgezaagd, dan alles in elkaar gezet. De twee dekhuizen staan nu te drogen na het verlijmen van de onderdelen.
Nader beschouwd ben ik wel tevreden over het vele werk, nu nog hopen dat de schilderwerken ook goed resultaat geeft. Eigenlijk ben ik daar wel zeker van aangezien de helft van het eerst gemaakte dekhuis uit de goeie triplex bestond en daar waren er geen problemen met het verfwerk.Hier zie je een opeenvolging van de samenstelling van de dekhuizen.

De afgelopen weken redelijk wat tegenslag gehad. Het is namelijk zo dat mijn freesmachine het heeft laten afweten (dit is reeds een maand of drie zo), maar ik had er geen nood aan het te gebruiken. In die tussentijd ben ik wel op zoek gegaan naar het onderdeel dat moest vervangen worden nl. de aan/uit schakelaar deed het niet meer. Dan ook nog te bedenken dat dit zeer weinig gebruikt word en zeker nooit sprake is geweest van enige overbelasting.
Enkele WE's terug moest ik iets maken voor mijn laatstejaars student BI en het bestelde onderdeel was er nog niet. Na enig over en weer gemail ging men dan toch het nodige doen om deze veiligheidsschakelaar op te sturen. Bij aankomst van dit onderdeel bleek dit niet de juiste te zijn, het was er een met vier aansluitpunten, terwijl ik er een nodig had met vijf aansluitingen. Dus het werkte niet. Dan nog maar de moeite gedaan om uiteindelijk toch de goede vast te krijgen. Resultaat het werkte weer niet. Door nader kontakt met de leverancier, die tussen haakjes op zo'n 350 Km heen en terug van mij woont, werd er gezocht naar een oplossing om te kunnen achterhalen waar het defect dan wel zat. Eerst alle kontaktpunten nagekeken, dan de motor losgekoppeld en terug getest. Niets werkte, dus de oorzaak moest ergens liggen in de printplaat of het filter (zwarte doos op de foto). Deze stukken zijn momenteel in bestelling en worden deze week verwacht. Ik hoop dat hiermede alles wel opgelost zal zijn.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat het werk achterop geraakt en dat een mens gefrustreerd raakt door al deze toestanden.
Dan in alle stilte en ogenschijnlijke rust maar verder gedaan aan de dekhuizen. Het vordert langzaam, nogal een geluk dat ik geen "deadline" moet nastreven!!
Om het interieur later beter tot zijn recht te laten komen heb ik deze maal een dubbele bodem gemaakt uit triplex, bekleed met eiken latjes. Hier komen later dan de details van het stuurhuis op, zoals stuurwiel, kastjes, het trapgat naar beneden, het kompas, de telegraaf en nog wat kleine spullen.Bij wijze van proef heb ik een houten deur gemaakt die als schuifdeur moet fungeren aan beide kanten van het stuurhuis. Zo moet ik dan nog drie maken.


Er zijn reeds enkele boorden aangebracht aan de schutting links en rechts van de stuurhut. Het dak wordt gerecupereerd van het eerst gemaakte model.

Het is weeral enkele dagen geleden, wat vliegt de tijd toch snel!!
Hier dan enkele foto's van de vorderingen, het gaat langzaam maar zeker! Tijdens het wachten na het verlijmen van de onderdelen van één stuurhuis heb ik me een beetje toegelegd op het interieur van de stuurhut. Het vraagt wel enig denkwerk om de onderdelen te maken om maar te zwijgen van de tijd die je er insteekt. Alle details weergeven is niet te doen maar de belangrijkste zijn geplaatst. Ik denk er aan om nog een stuurstoel te plaatsen voor het stuurwiel, anders wordt de kapitein te moe van te lang te staan!!
De zendapparatuur aan de wanden
en de radiator kan ik nog niet maken omdat de binnenkant eerst moet geschilderd worden. Aan het stuurhuis waar de schuifdeuren komen moet ik nog de bijhorende rails plaatsen en dan kan er geschilderd worden.
De kastjes zijn gemaakt uit massief hout met opgelegde schuiflade, de zitbank is bekleed met echt leder! Op de grote kast liggen zeekaarten verlicht met een bureaulamp.
Op de kleine consoles zitten de bijhorende stuurattributen (zo maar uit het hoofd).
Het interieur is geplaatst op een grondplaat die er naderhand kan ingelegd worden.
Zie zelf maar.


Vandaag nog enkele veranderingen aangebracht. Bij nader inzien bleek dat het bureel en de zitbank iets te laag waren uitgevoerd, dit komt omdat er in feite een dubbele bodem ontstaan is, een van het dek zelf en een van de grondplaat van het interieur. Dus de enige oplossing was de bodem uit het dek weg te zagen en het bureel en de zitbank te verhogen met zo'n 4mm.
Tevens heb ik ook de bureaulampen anders gemaakt. In plaats van lampjes van 12 V te gebruiken heb ik nu witte ledjes (3 V) aangeschaft en deze door middel van een voorweerstand van 2 K aan een accu van 12 V gekoppeld. Een lampje staat nu al de ganse namiddag aangesloten en het brand nog steeds!Er staat nu ook een stoel voor de kapitein in de stuurhut, tevens ook voorlopig de trap naar het benedendek geplaatst. Volgende week ga ik dan het tweede dekhuis vervolledigen.
Na veel getelefoneer en heel veel geduld zijn de wisselstukken van de freesmachine eindelijk aangekomen. Ik heb dan ook dadelijk de tijd genomen om dit te herstellen, en ja hoor het bolt terug!! Het bleek dus wel degelijk de printplaat die vervangen moest worden. Ik begrijp het allemaal niet zo goed aangezien ik deze machine weinig gebruik en dan nog heel voorzichtig te werk ga, en zeker geen zware stukken moet maken die de machine kunnen overbelasten. Maar enfin het is gemaakt en dat telt.
Vandaag nog even bezig geweest met de binnenverlichting van een van de twee dekhuizen, veel tijd ingestoken en ook tegenslag gehad met enkele lampjes die om welke reden dan ook eerst wel branden en dan niet meer. Zo was het bureellampje gesneuveld op het veld van eer en moest dus vervangen worden. Ook een schuifdeur op het dek geplaatst (zodanig dat ik ze nog kan verwijderen, want deze moeten van hout blijven en niet in het wit geschilderd worden)Een onderaanzicht van de elektrische aansluiting, hier moeten de BB en SB
navigatielichten nog op aangesloten worden.


Ik moet nu alles nog eens goed nakijken of er niets ontbreekt, dan alles nog netjes schuren om nadien geschilderd te worden in het wit. (dat zal volgende week worden).
Eerst nog een paar details geplaatst, met name twee radiatoren, zonder de aanvoer -afvoerleidingen, dat ziet toch niemand. en de ladders voor het beklimmen van het dek. Deze moesten geplaatst worden vòòr het schilderen, naderhand komen er nog relingen naast en deze komen in het zwart. Op het dek zie je twee deuren, eentje die dienst doet als schuifdeur en de andere is voor de berging (het vroegere WC-huisje), deze zijn van hout en blijven dan ook zo.
Nadien heb ik mij een beetje vermaakt met het in elkaar zetten van de hoofdmast. De mast zelf is van hout, de steunbalken en het radarplatform zijn van messing, dit is makkelijk te solderen. Ik denk dat alles in hout maken zeer moeilijk zoniet niet te doen is. Dit is geen sinecure er komt heel wat pas-en maatwerk bij kijken, dit is een minutieus werkje. Kijk zelf maar naar de foto's. De ladder en de dwarsboom + enkele kleinigheden moeten nog geplaatst worden.

De mast moest zodanig gemaakt worden dat ze te verwijderen was, aangezien er twee steunen op het bovenste dek aanwezig zijn voor het ondersteunen van het radarplatform was ik genoodzaakt om in de buisjes voetjes te solderen zodanig dat ik later de hele mast kan wegnemen. Dit is noodzakelijk om binnen in het stuurhuis de lampjes te kunnen vervangen indien deze het laten afweten. Op de detailfoto zijn de ingesoldeerde voetjes goed te zien.
Vandaag nog wat details aan de mast gemaakt.
De bordesjes voor de lampen, de radar en de hoorn geplaatst (er moet er blijkbaar nog een op komen), de reling rond het bordes van de hoofdradar gemaakt, de ra met twee antennes geplaatst. Het is niet eenvoudig om alles zo van foto's te moeten uitdokteren om tot een degelijk resultaat te komen.Hier nog enkele foto's van de details van de hoofdmast. Ik hoop dat de opdrachtgever zijn zegen geeft, dan kan ik aan de mast van de tweede boot beginnen. Nu dient er enkel nog de trapladder op de mast geplaatst te worden en dan alles opkuisen en schilderen in het wit. Ik vind het wel jammer dat ik geen mogelijkheid zie om de lichtjes in de mast te laten branden. De mast in hout is namelijk te dun om alle draadjes te bevestigen. Ik had eerst gedacht om het messing (-) als één geleider te laten fungeren en dan één draadje (+) te gebruiken om alle lampjes te verbinden. Dit is echter een probleem, hoe krijg je alle lampjes met een (+) draad gevoed?? Je zit met het plastiek omhulsel en om daar alle verbindingen aan vast te maken dat lijkt me wel een probleem. Heeft er iemand soms een ander idee???Vandaag de laatste hand gelegd aan de hoofdmast, en in het wit gespoten. (staat momenteel te drogen in de bankvijs). Sommige zaken zijn niet zoals de werkelijkheid, ik denk aan de bevestiging van de tuigage van de ra op het dek. Dit is uit noodzaak gedaan omdat er nog steeds de nood is om de mast in zijn geheel te kunnen verwijderen. De ladder is iets te breed uitgevallen daarom was er onder de ra een versmalling nodig om deze te laten passeren. Ik heb geen bordes onder de radar, maar deze punten buiten beschouwing gelaten ben ik heel tevreden over het resultaat. Dit was toch ook wel enigszins een proefstuk maar ik vind met behoorlijk resultaat.
Bij de volgende hoofdmast ga ik de ladder iets smaller maken.
De voorbije dagen heb ik me bezig gehouden met het maken van allerlei kleine details op het hoofdgebouw. Ik ben bezig geweest met het maken van de "life rafts" die bovenop het stuurhuis komen te staan achter het kompas. Deze reddingsbootjes bestaan uit rondhout van 8mm en zijn samengesteld dmv 8 stukjes. Er komen er zo twee boven elkaar. Deze avond heb ik ze in de verf gezet dan kan ik morgen deze nog verder afwerken met het aanbrengen van de instijglussen en het plaatsen van de roeispanen. Het grote model was een proef en dient dus niet voor de Castor, deze kan ik later gebruiken voor mijn Happy Hunter.
De reling van het bovenste dek (op het stuurhuis) is geplaatst. Normaal zijn de stijgbeugels van de trappen vast aan deze reling, maar zoals reeds eerder gezegd moet het dek eraf kunnen en is het dus logisch dat de stijgbeugels los van de reling zitten. De voorste mast(je) moet nog in het wit gezet en er komen nog lichtjes op (niet werkende). Verder zijn de deuren voorzien van de nodige scharnieren, vensters en deurklinken. De hoofdmast is ook in kleur een beetje bijgewerkt met zwart, het was een beetje eentonig alles in het wit!!!!
Het tussendek is bekleed en de onderste reling is ook geplaatst.
Het is een werk van jewelste al die kleine prullaria, maar het loont de moeite als alles klaar is.
De volgende stappen zijn: het voltooien van het tussendek met de nodige beplanking in notenhout, het plaatsen van de vensters, de reling op het tussendek en de reling op het achterste deel samen met twee trappen, nog twee schijnwerpers te plaatsen (wel werkend), twee telegrafen, de navigatielichten (ook werkend), lichten op de voorste kleine mast, nog een beetje aan het interieur werken, het plaatsen van de twee schuifdeuren, en waarschijnlijk ben ik nu nog dingen vergeten die er wel nog op moeten.
De opgetuigde "life rafts", enkel nog met wat zwarte verf bijwerken aan de roiespanen, op zijn plaats gezet.

Nu even werk maken van de resterende relingen. Om de speciale vorm van deze relingen te maken moest ik eerst zoals je op bijgaande foto's kan zien, een paar kleine stukjes aan het statief solderen en daarna alles een beetje opschonen. Daarna de drie gaatjes voor de doorlaat van de messing stafjes (1 mm) boren.

Op bijgaande foto's kan je de reling in afgewerkte toestand zien, merk tevens op dat op het dek naast de stuurhut de schijnwerpers (werkend) en de telegrafen geplaatst zijn. Dan was het de beurt aan het plaatsen van de vensters. Dit was niet zo gemakkelijk, ze zijn zeer nauw gemaakt om spannend in de openingen te kunnen plaatsen. Ik heb er heel wat tijd in gestoken net zoals aan de relingen. Het was een zenuwslopend werk, ik ben er zo'n twee dagen mee bezig geweest!!!


Hieronder nog enkele foto's van de toestand op het moment. Geniet er maar van!!!

Er zijn nog enkele kleine punten af te werken vooral ik kan zeggen dat het eerste hoofdgebouw klaar is. Nog te doen: het aansluiten van de volledige electrische toestanden ttz de schijnwerpers, de navigatielichten en de binnenverlichting, dan nog twee reddingsboeien plaatsen, nog een houten schuifdeur maken en plaatsen, de voorste kleine mast moet nog voorzien worden van lichten (niet werkend) en als laatste alles nog wat opfrissen met witte en zwarte verf. Door het vele manipuleren en plaatsen van al relingen en onderdelen zijn er wat afdrukken achtergebleven, vandaar het opfrissen.
Ik ben nu al een paar dagen bezig geweest met het uitdokteren van een middel om op de voorste kleine mast die lichten te plaatsen. Ben meerdere malen van gedacht veranderd omdat bij het uitproberen sommige oplossingen in gedachten wel haalbaar waren maar in de praktijk niet. Ik ben dan tot een oplossing gekomen als volgt: staf van 6 mm afdraaien naar 5 mm (omdat ik geen van 5 had en vier te klein bleek), de led's zijn 4 mm diameter, vier gleufjes frezen van 2 mm door en door de staf van 5 mm, dan terug op de draaibank, inkorten tot 8 mm lengte dan aan een kant een gat boren van 4,1 mm om het ledje door te laten, twee gleufjes aan de kant van het gat op 180° om de aansluitdraden te laten passeren, de negatief van de led vast solderen en de possitief met zeezzzzzzeeeeeeeer dunne koperdraad van een oude trafo solderen en isoleren. Onder de bordesjes is een klein gaatje van 1,2 mm geboord om in de mast (die een buis is van 3 mm diameter en de 2 mm inwendig), de positief van de led's door te voeren, de negatief is op het lichtarmatuurke gesoldeerd, het is toch allemaal messing, de mast zelf fungeert alzo voor een totale geleider van alle zes de led's. Tot nu toe heb ik drie leds branden!!!! De rest is voor een andere keer. Door deze ingreep was ik wel genoodzaakt om van de schaal af te wijken, de mast is nu ongeveer 3,5 cm hoger dan normaal. Met de mogelijkheden die ik heb kon ik niet kleiner gaan, het is nu al heksen om alles op zijn plaats te krijgen en de draadjes door die buis is ook niet niks. Met de feestdagen in het vooruitzicht zal er een beetje vertraging opzitten!! Bekijk de foto's maar even........ . Ha ja alles werkt op 12 V, aan de ledjes is een weerstand gesoldeerd om het voltage naar beneden te halen, de rode geven iets minder licht dan de witte.
In het wit geschilderd met de hand, spuiten ging niet omdat je dan de lichtjes ook mee verft.
De volgorde zoals in het echt van boven naar beneden: RRWWRW.
Na de Kerst zal alle elektriciteit aangesloten worden, en de resterende details bijgewerkt (deur, zwemvesten, afboording met krimpkous en nog een schijnwerper vòòr de kleine mast.

Met de feestdagen in het vooruitzicht wens ik alle lezers alvast een Gezellige Kerst en een Voorspoedig Nieuwjaar 2009.

Enkele sfeerfoto's met de verlichting aan in het donker en halfdonker. Het is nu wel zo dat ofwel alles aan is of alles uit.
Momenteel weet ik nog niet goed of ik al dan niet de verlichting ga opsplitsen in twee delen dmv een elektronische schakelaar, dan kan ik de keuze maken wat aan en uit moet zijn. De navigatielichten samen met de binnenverlichting en de kleine mast, en de twee schijnwerpers apart. Dit is een optie die ik later nog heel gemakkelijk dan uitvoeren.
Deze bovenbouw is nu voor 98 % afgewerkt enkel nog een deur en wat bijwerken met verf. Ik zal gelijk maar drie deuren maken dan zijn die twee van de andere bovenbouw ook klaar.
Eigenlijk moest er nog een spot vlak voor de kleine mast, maar deze ga ik achterwege laten.

Momenteel ben ik bezig met het vervaardigen van de tweede kleine mast met verlichting, het lukt niet zo goed als de eerste keer. Het is nu de derde maal dat ik alles opnieuw begin, bij het solderen branden sommige lampjes niet dan weer wel. Ergens zat er een slecht contact en daarom was ik genoodzaakt om de boel af te breken en opnieuw te beginnen. Je moet bedenken dat het allemaal zo klein is dat er dingen verhit worden die dit niet aankunnen.
Eens dit lukt kan ik verder met het bekleden van het eerste voordek om daarna de tweede bovenbouw verder af te werken.

De aanleiding tot het lange uitblijven van deze update ligt hem in het feit dat er weer heel wat tegenslag te verwerken viel. Eerst waren er de lichtjes van de tweede kleine mast die maar niet tot een goed eind kwam, ik heb wel vier maal alles moeten overdoen tot vervelens toe. vooraleer alles werkte. Dan bleek het hoofddek waar ik eerder al aan begonnen was ook niet te voldoen, in die zin dat de notenhouten latjes voor de bekleding, die ik al had gezaagd onvoldoende in aantal waren voor het voordek en achterdek. Dit eerder gemaakt voordek heb ik dan ook weggegooid. Ik wist dat ik nog notenhout liggen had, maar niet dat die zooooo verschillend in kleur was, daarom moest ik alles overdoen, het verschil in kleur was te groot. Dan maar weer latjes van 1,5 mm gezaagd (ik heb meer afval van de zaagsnede dan dat ik overhoud aan latjes). Nu mag er niets mis gaan want ik heb geen noten meer. Ik heb nu wel voldoende voor het achterdek en voordek.
De kleine "koekoek" voor het hoofdgebouw staat nu ook op zijn plaats, enkel nog de sluitingen erop aanbrengen. Deze "koekoek" staat in voor verlichting en verluchting van het officierencompartiment.
Het hoofdgebouw staat op het dek geschroefd langs de onderkant. De onderkant van het gebouw staat lichtjes hol dat heeft tot gevolg dat het dek een beetje opbolt.
Voor de sluitingen heb ik gekozen voor vier nepbolders ipv schroeven. Dit leek me het meest aanvaardbare om de sluitingen te maken, zo blijven we wat in hetzelfde jargon. Het is niet zoals in de werkelijkheid maar het is wel veel gemakkelijker (je hebt dan ook geen schroevendraaier nodig). De houten plaatjes die eronder liggen worden bij het bekleden verwijderd, deze dienen nu enkel om een strakke aansluiting te krijgen van het dek op de romp. Bij deze bekleding van het dek zijn alle aansluitingen zijn in verstek om dan nog te zwijgen over het uitwerken van de ronde ring vooraan op het dek.


De uitsparing rechts in het midden op de foto is bedoeld voor de grote "koekoek" die instaat voor de verluchting en verlichting van het motorcompartiment. Hier komt tevens ook de schoorsteen op te staan. Vooraleer nu verder te gaan met de dekbekleding moeten er eerst dubbel bolders gemaakt worden, dan kunnen deze mee ingewerkt in de bekleding. Na de bekleding van het dek voltooid te hebben moet de bovenbouw eraf genomen worden om dan alles te kunnen schuren en de plank structuur aan te brengen. Momenteel zijn het latjes van plusminus 3,5 cm breed, dit voor de "avance".


De bolders zijn van messing staf 8 mm rond, afgedraaid tot 6 mm met kraag, aan de onderzijde een staafje van 3 mm rond voor de bevestiging op de grondplaat. zo moet ik er in totaal voor de twee boten zo'n 20 maken (dat is 40 x draaiwerk). Dan begrijp je ook wel dat er tijd voor nodig is en ik heb ook nog wel andere taken te vervullen!

Het voordek met hoofdgebouw is klaar!!!


Zo ziet de onderkant eruit, aan de ene kant de vaste punten die onder de zwarte afvoergoot schuiven en aan de andere kant de messing sluitingen die door het draaien van de bolders het mogelijk maken het dek vast-of los te zetten. Zo kan het ganse voordek met hoofdgebouw verwijderd worden om de accu's te plaatsen of werken uit te voeren.

Zo ziet het dek eruit zonder gebouw. Staar u niet blind op alles wat blinkt, dat komt hoofdzakelijk door de lichtinval.


Een detailopname van de 'mozaïk" en de vier bolders op de voorplecht geplaatst. Door het plaatsen van deze bolders ben ik tot de vaststelling gekomen dat de ketting gaten voor de ankerlier (moet nog gemaakt worden) niet op de juiste plaats staan. Dit komt omdat het dek reeds verlijmd was en er naderhand een verlenging van 15 mm aan de boeg uitgevoerd werd. Maar als ik het hier niet zou vertellen zullen slechts ingewijden dit euvel ontdekken.

Het dek met bovenbouw, nog een bolder en nog wat fijn paswerk.

Na weer een tiental dagen afwezig geweest te zijn, de draad weer opgenomen en verder gedaan aan de tweede bovenbouw, en bijhorende bovenmast. deze ga ik proberen te voorzien van werkende navigatielichten. Dan volgt het beplanken met eiken latjes van het voordek, het maken van de nodige bolders om langs de later te maken ankerlier te zetten. Hierna volgt het vervolmaken van de bovenbouw door er de zijschuttingen op te plaatsen en dan de schilderwerken aan het hoofdgebouw. Eens dit alles klaar is zet ik van beide boten de foto's erbij, dan kan je het verschil in kleur zien. Er is nog veel werk aan dit onderdeel niettegenstaande er reeds kleine attributen gemaakt zijn. Het verloopt allemaal niet zo soepel als ik verwacht had. Hier volgen dan nog enkele foto's van de huidige stand van zaken.

Hier dan de ruwbouw van de hoofdmast met werkende verlichting, er moet nog een vierde toplicht geplaatst worden.

Mast met toplicht.
De relingen voor de bovenkant van de stuurhut, de ledjes moeten nog voorzien worden van een lichtpotje.
De mast in kleur gezet. Op de middelste foto zie je de + draad die via de buis naar boven gaat in het houten bakje op de mast (rechtse foto) hier komen alle + draden in, de - van de vier lampjes wordt rechtstreeks benut door de geleiding van de messing mast.
Het geheel met de relingen op het bovenste dek, de radar is ook geplaatst en het bovendek is reeds bekleed met eiken latjes van 1,5 x 5 mm. De trapladders die aan de zijkant moeten komen worden nog in bruin geschilderd, zo moet het volgens de originele foto's die ik heb.


Ben enige dagen terug naar de winkel geweest voor deze traanplaat. Die wordt gebruikt onder de twee kranen en zoals je ziet deze zijn niet goedkoop.

Na weer enige tijd van niets kunnen doen aan deze boten ben ik terug van start gegaan. Veel is het nog niet maar alle beetjes helpen. Ik doe het langzaam aan mede te danken door "hernia", waardoor het niet mogelijk is om lange tijd te staan. (zoals je al wel zal gemerkt hebben, heb ik me een beetje beziggehouden met het bewerken van de website, met name de filmpjes heb ik voorzien van muziek en overgangen)

De tweede bovenbouw is zo goed als klaar voor de schilderwerken, enkel nog de elektrische draden bevestigen voor de lichten binnen de stuurhut en de kleine mast. De "zwarte" heeft een donkergroen dek en afvoergoten, nu moeten nog de steuntjes vooraan de boeg gemonteerd worden.

Daarna alle bolders gemaakt op de draaibank, 10 stuks dubbele bolders per boot, deze daarna geschilderd, tien in zwart en de andere tien in het grijs, bij deze grijze moet nog het bovenvlak in het zwart gezet worden. De vier verwijderbare dekken liggen ook op hun plaats en de bolders op het achterdek van beide boten zitten er vast op geschroefd met boutjes, de bolders zijn uit messing gemaakt op een messing voetstuk met in elke bolder een schroefdraad die door het dek gaat om daar dan de moer op te kunnen draaien.
De traanplaat op maat geknipt en in kleur gezet, hier komen later de twee jollenkranen op te staan.

Op onderstaande foto is te zien dat er langs weerszijden nog een reling bijgeplaatst werd. Tevens is het naamplaatje van de bouwer op zijn plaats gezet en de bolders staan nu ook allen op het dek. De traanplaat is verlijmd op de plaats waar later de kranen komen te staan.

Hieronder nog enkele losse foto's van de verschillende onderdelen die deel uitmaken tot het voltooien van de tweede bovenbouw. Deze zal dan eerstdaags in de kleur gezet worden en dan kunnen deze stukken erop gezet worden. Het zal een tijdje duren vooraleer er nog een update met foto's komt, wegens omstandigheden wordt het toestel meegenomen op reis en kunnen er dus geen foto's genomen worden.
Momenteel ben ik bezig met het bekleden dmv eiken latjes van het tweede voordek, de bovenbouw is zo goed als klaar, enkel nog de schuifdeuren en klein beslag plaatsen. Dit beslag moet ik nog gaan halen, het betreft hier dan de voorgevormde patrijspoorten voor op de deuren en de koekoek.
Het was niet simpel om alles in kleur te zetten daar het hier gaat om de originele versie, deze heeft in tegenstelling tot het andere model meer kleur en er dient dan ook meer afplakwerk te gebeuren. De relingen waren ook niet simpel te maken, het leek me moeilijker dan bij het andere model. Ik heb dan ook redelijk wat tegenslag gehad met het solderen, terug loskomen en opnieuw solderen van bepaalde onderdelen.
In een later stadium zal dan de elektrische verbinding gemaakt moeten worden.

De twee spots die op de bovenbouw staan heb ik zelf gemaakt uit messing en in het zwart gezet. Bij dit statisch model werken alle lichten ttz: de kleine mast (deze heb ik nog maar eens moeten vermaken, wegens het steeds in kortsluiting vallen van de + draden binnenin het buisje van de mast), de verlichting op de grote mast, de binnenverlichting van het stuurhuis samen met het bureaulampje, de navigatielichten en tot slot de binnenverlichting van de onderbouw en de grote koekoek.

Eindelijk is het fototoestel terug. Hieronder dan enkele foto's van de vorderingen.

Deze week zijn de twee 20mm oerlikon guns toegekomen, weliswaar in onderdelen en ongekleurd. Nu ik deze heb op schaal 1/32 ga ik ook eens proberen om dit na te maken, wie weet kan ik dat ooit nog gebruiken. Nu donderdag ga ik nog eens naar de winkel om het klein beslag te halen die moeten dienen om in de deuren en de koekoek te plaatsen.


Dan nog enkele foto's van de aanvang van de twee schouwen.
Deze zijn opgebouwd rond een frame van twee ovale plankjes, samengehouden door drie rondhouten stokken en daarna bekleed met plankjes eik. Naderhand zijn deze met polyesterhars en een vlies bekleed. Daarna komt er nog een afwerkingslaag van polyester plamuur om gemakkelijk glad te kunnen schuren. Het nadeel is nu dat ik een iets te oude hars genomen heb, het blijft duren eer dit uitgedroogd is. Eentje is reeds in een eerste laag gespoten. Een schouw komt in het wit en de andere in het bruin of zwart, dat kan ik niet goed zien op de originele foto's.

Tot zover dan weer.

Gisteren effe naar de modelbouw winkel geweest voor het aanschaffen van twee witte buisjes van 10mm en 8mm diameter. Deze moeten dienen om de patrijspoorten te simuleren. In tegenstelling tot het varend model waar de patrijspoorten in messing uitgevoerd zijn en tevens op de romp liggen, zijn deze bij het statisch model inliggend en in het wit uitgevoerd. Ook heb ik het klein beslag (messing patrijspoorten om in de koekoek en de deuren te plaatsen) in bestelling, deze worden binnen een 10-tal dagen thuis verwacht.
Deze morgen reeds enkele witte patrijspoorten op hun plaats gelijmd, maar ik ben gestopt omwille van lijmvlekken, bij het verwijderen van deze vlekken heb ik de laklaag lichtjes beschadigd (is intussen reeds hersteld). Dit komt omdat ik de patrijspoorten van buitenaf met lijm op hun plaats tracht te zetten. Nu zoek ik een andere oplossing om de patrijspoorten te verlijmen. Ik denk dat ik een rondhout ga nemen, dit door de opening schuiven, aan de binnenzijde het ringetje plaatsen, inlijmen en het rondhout terugtrekken tot de poort op zijn plaats zit. Ik vermoed dat ik op deze manier geen lijmuitspattingen meer zal hebben aan de buitenkant en zo dus ook de romp niet zal beschadigen. Dit zal een van deze dagen uitgeprobeerd worden, nu ga ik eerst in de hof werken (dat moet ook gedaan worden).

Dit zijn de buisjes met enkele gezaagde ringen.

Staar u niet blind op de te kleine patrijspoort openingen, het is gezichtsbedrog, de openingen zijn in werkelijkheid 8,5mm.

Vanmorgen (Paaszaterdag) even het systeem met het rondhout uitgeprobeerd, het resultaat is 100 % positief. De andere kant zal voor deze avond zijn.

Het is een heel verschil met of zonder de witte patrijspoorten.

De eerste grote koekoek met de centrale schouw is op het schilderen en het plaatsen van de 10 patrijspoorten klaar. De onderbouw is vervaardigd uit één stuk beuk, bewerkt tot de uiteindelijke console die de luchtkokers en de schouw moet dragen. Dit blok is langs onderen uitgefreesd om het mogelijk te maken de kokers en schouw te kunnen bevestigen alsmede de twee lampjes die de patrijspoorten moeten verlichten. De onderkant wordt dan dmv een dun triplex plaatje afgesloten, in dit plaatje zitten vier gaten die aansluiten op vier deuvels in het dek om zodoende het geheel eenvoudig te kunnen verwijderen. (de andere gaten zijn verkeerdelijk doorgeboord en dienen tot niets)
Dit moet omdat de onderbouw langs voor en achter over de twee dekken heen gaat. Als er accu's moeten vervangen worden of andere herstellingswerken moeten gebeuren is alles eenvoudig te verwijderen.

De luchtkokers zijn uit rood koper buis gemaakt, voorzien van enkele kleine attributen (twee op handvaten gelijkende beugels alsmede de twee toegansdeurtjes onderaan, de witte lintjes worden mee overspoten met witte verf en geven later de origenele naden weer die in het echt ook te zien zijn).
De relingen zijn geplaatst, de deuren van de koekoek zijn geplaatst en voorzien van de nodige scharnieren en slotjes, dit alles komt in het wit doch de bovenste dwarsleunig komt later in het zwart.
Bovenaan de schouw zitten allerlei buizen en rookkanalen, deze zijn dan ook in het zwart gespoten alsmede een zwarte band rondom, zie onderstaande foto, dat moet later afgeplakt worden als al de rest in het wit gespoten wordt.
De reserve schroef zit waar ze hoort te zitten. Nu nog even naar de winkel want ik kan niet schilderen omdat ik door mijn verfvoorraad zit. Dit zal dan morgen moeten gebeuren. Onderaan staat een foto met de tweede koekoek, waarvan reeds enkele delen gemaakt zijn. De schouw is reeds drie weken geleden met hars bewerkt en is nu nog niet droog en nog niet vatbaar voor verdere verwerking.

Vandaag dan het hierboven beschreven onderdeel in de verf gezet en de patrijspoorten geplaatst.


Hier reeds begonnen aan het derde en laatste deel van gebouwen op het dek. Tevens al eens voorlopig de kaapstander op zijn plaats gezet en de twee ringen, daar horen normaal gezien de oerlikons op te komen.


Als dit bij beide boten allemaal gemaakt is, moeten er nog vier kranen, twee ankerlieren, twee kaapstanders, twee noodbesturingen, vier vlaggemasten (een vooraan en een achteraan), twee zitbanken op de achtersteven gemaakt worden. Dan nog een heleboel relingen en nog nader te bepalen details. (ik weet niet of ik alle sloepen die er normaal opzitten ga maken, dit zijn er vier per boot!!)

Voor de tweede koekoek heb ik de luchtkokers enigszins een beetje gewijzigd, met deze aanpassing ontstaat er een bredere rand en is de vorm ook beter.In afwachting om verder te kunnen werken aan de tweede koekoek heb ik me de laatste dagen bezig gehouden met het vervaardigen van de twee resterende masten. Deze zijn samengesteld uit een massief beuken blokje hout dat in vorm werd gebracht, de mast zelf is een messing buisje van 5 mm waardoor de + draad moet komen voor het toplicht. De rest is massief messing van 4 mm, de ladders zijn aangebracht en de details op het gebouw(tje). Alle messing moet nu nog ontvet worden om te schilderen. In het gebouw zelf is verlichting voorzien zodanig dat de twee patrijspoorten oplichten. Hiervoor is er langs onder een toegang geboord die het lampje doorlaat en verbinding geeft met de twee patrijspoorten.
Hier dan de twee geschilderde masten, voorzien van de nodige attributen. Er moet nog een antislipplaat bovenop het gebouw verlijmd worden, deze komt onder de ladder van de mast. De foto met verlichting is niet heel scherp maar je ziet toch dat de lichtjes werken.
Nog enkele detailfoto's.


Hetzelfde maar dan in de andere kleur voor het statisch model( hieronder).


Gezamenlijk zicht van beide masten.

Gisteren avond heb ik de schouw voor de tweede koekoek klaargemaakt, deze morgen bleek er dus iets fout gelopen te zijn. De polyester laag is gebarsten en losgekomen van de houten ondergrond. De zoveelste tegenslag bij de bouw van deze boten. Al doende leert men wel. Ik wil er geen verdere tijd aan verprutsen en daarom maar gestart met een volledig nieuwe schouw. Ik hoop dat deze vanavond klaar is dan kan ik morgen alles in kleur zetten. (zwart)
Tevens ook de twee luchtkokers
klaar gemaakt om te spuiten. Deze
komen in het zwart.
Ook nog de anti-slip platen aan de mast geplaatst en tevens nog wat koord bevestigd. De koekoek is zo goed als klaar deze moet nu nog in het bruin gezet worden, daarna de luchtkokers en de schouw op zijn plaats zetten en de verdere afwerking zoals het plaatsen van de patrijspoorten en de drie afsluit kranen.
De twee lampjes die instaan voor de verlichting van de koekoek moeten dan ook nog geïnstalleerd worden.

Hier dan het geschilderde tweede koekoek gedeelte.


Alle twee broederlijk naast elkaar, nu begint het al op iets te gelijken, al is er nog veel werk aan.


`
De laatste dagen zowat aan het prullen geweest met het achterste dek. Daarbij dan de nodige attributen gemaakt zoals de zitbank met vlaggenstok op de achtersteven, de kaapstander en andere details gemaakt en op zijn plaats gezet. Voor het noodstuur ga ik een kant en klaar model plaatsen samen met nog een zelfgemaakt kompas zoals in de stuurhut.
De zitbank samen met de vlaggenstok bestaan uit 30 kleine onderdelen. Het bankje zelf is uit een massief blokje hout gemaakt, daarin zijn twee uithollingen geboord omdat de zitbank tevens ook dienst doet als opslagruimte. Er zijn twee zitjes die open kunnen (zie foto), deze scharnieren rondom een houten tandenstoker die in de berging gemonteerd zit.
Het meeste prullenwerk en tijd gaat naar het uitwerken van de contouren van de bolders, rond de ringen waar vroeger de oerlikons stonden en andere attributen, deze zijn in een soort mozaïek gemaakt.
Na enkele dagen ander werk gedaan te hebben (oa in de hof) is het eerste achterdek met alle attributen klaar.
Vandaag had ik geen zin om iets aan de boten te doen, daarom dacht ik waarom zou ik eens niet proberen de "Castor" te laten varen. Eerst nog wat foto's gemaakt van het binnenwerk van dit varend model.
Het roer is verbonden aan de servo door twee stangen, een duwt terwijl de andere trekt.
Op de derde foto is te zien hoe ik de boot uitgebalanceerd heb, ik gebruik een waterbel van een oude waterpas, die leg ik in de lengte en dan in de breedte en dan weet je waar er lood bij gelegd moet worden (je ziet op de tweede foto het lood dat is bijgevoegd). Dit is altijd juist.

Op deze foto's is te zien waar de accu (17 Ah 12 volt) ligt ook de vaarregelaars voor de hoofdmotor en de boegschroef is te zien. De grote schakelaar dient voor het aan/uit zetten van de drie lampen die voor de binnenverlichting van de romp dienen. De kleine schakelaars zijn deze van de regelaars. Er zit ook een zekering van 15 A in, deze is direct aan de + van de accu aangesloten, als er teveel stroom getrokken wordt zal dit als eerste in de vernieling gaan en zodoende de regelaars beschermen.
Zo gezegd zo gedaan, alle voorbereidingen getroffen en een poging op het water gedaan.
Na deze test blijkt dat de gebruikte accu te zwaar en te lomp is (weegt 5800 gram), daarom ga ik voor een volgende proefvaart deze vervangen door een lichter exemplaar (2500 gram), tevens ga ik ook voor de boegschroef een accu apart van 6 volt 4,5 Ah gebruiken. Aangezien ik hierdoor te weinig gewicht zal hebben om de boot op de waterlijn te krijgen ga ik uit pure noodzaak plastiek zakjes voorzien met kleine loodbolletjes en deze zo laag mogelijk tegen de kiel plaatsen om zo het zwaartepunt te verlagen.

De boot met alle bovenbouw tot nu toe (er is geen ankerlier, geen kranen en geen sloepen) weegt 8800 gram. Dit is dan wel met de motor en regelaars, ontvanger en servo geplaatst.
Ik ga nu beginnen met deze vernieuwing en dan nadien nog even een proefvaart uittesten.Derde proefvaart m
et veel beter resultaat.

Gisteren heb ik me beziggehouden met het verlagen van de ligplaats van de accu's, dit is het resultaat. De accu's liggen nu een kleine 20 mm lager dan voordien.Hierboven zie je de aangebrachte modificatie aan het accu gedeelte.

Vandaag een hele tijd bezig geweest met het maken van de oerlikons, het probleem was dat de originele onderdelen in plastiek zeer slecht te verlijmen zijn, het plakt langs geen kanten. Ik heb vier verschillende lijmen geprobeerd en niets hield stand. Dan maar een poging gedaan om bepaalde onderdelen zoals de beugel waar de loop in bevestigd wordt, het kogelschild en de schouderbeugel in messing gemaakt. Tevens nu ik toch de juiste maten heb in deze schaal enkele onderdelen vervaardigd in messing om desnoods ook op het varend model twee oerlikons te plaatsen.

Al alles gesoldeerd was en op zijn plaats stond het geheel in een grijze verf gespoten, de loop die komt als alles droog is in het zwart. Als er morgen wat tijd over is zal ik de tweede oerlikon op dezelfde manier behandelen.

Het machine geweer kan volledig ronddraaien op zijn voetstuk en de loop kan op en neer bewegen.


Zo ziet het er uit na het schilderen.

Afgelopen WE wat tijd bijeengesprokkeld om de rest van de oerlikons af te werken. Die in grijs geschilderd zijn deze voor het statisch model, de andere volledig in messing is een voorbeeld voor mij in geval ik dit later nog zou nodig hebben of als er iemand is die oerlikons nodig heeft.
De grijze zijn gedeeltelijk uit messing, ttz de schutplaten, de geweersteun en de beugel. Het andere model is 100% uit messing gemaakt. (dient nog geschilderd te worden)

De voorbije dagen heb ik me beziggehouden met het maken van de verschillende onderdelen om de vier kranen samen te stellen. Hieronder zie je de stukken die klaar zijn om samengesteld te worden.
Je zal zeggen er liggen maar drie setjes, dat komt omdat de vierde kraan reeds gemaakt is en enkel nog opgekuist en geschilderd moet worden.

Er is heel wat tijd ingekropen om de handwielen voor het aanzetten van de kraanrem te maken, ze zijn met de hand gemaakt en gesoldeerd, ze bestaan uit zeven kleine stukjes messing. Een naaf van 4 mm met een centergat van 1,5 mm, op de buitenrand zijn vier gaatjes van 1,5 mm geboord om de spaken door te laten. De vier spaken zijn van 1,5 mm messingdraad en ongeveer 4 mm lang. De buitenrand van het wiel is ook messing van 1,5 mm met daarop een haaks handvat om het rad te bedienen.
De klos die de kabelhaspel draagt is uit een stuk hout gemaakt en uitgefreesd om de haspel te herbergen, dit gedeelte herbergt de motor (niet zichtbaar) en uiteraard de lier. In werkelijkheid is deze motor een benzine versie, het was niet haalbaar om dit na te maken. Als het nu een electromotor geweest dan had ik wel een lichtje gezien om dit na te bootsen.
De onderstellen zijn pvc buis van 45 mm dia en zijn boven en onder voorzien van een triplex bodem, de bovenkant heeft een verhoging van 8 mm. Door het geheel moet nog een as van 6mm om de kraan draaiend te maken (handbediend) het onderstel zelf wordt vast op het dek gemonteerd.
De kraanarm is van het strakke type, beweegt dus niet op en neer. Deze kraan kan enkel ronddraaien en de kabel op en neer laten.


Er is zojuist een messing naamplaat binnengebracht die op het eiken voetstuk van het statisch model moet komen. Zie maar naar de foto.De vier kranen waren klaar op het schilderen na, toen nog even de echte foto's bekeken en heb daardoor toch nog enkele verbeteringen aangebracht. Zoals hieronder te zien is ben ik bezig geweest met het veranderen van de katrolhouder, tevens steun voor de kraanarm. Deze was eerst in hout gemaakt (zie bovenliggende foto's), nu heb ik het kopstuk eraf gezaagd en vervangen door een messing stuk. Dit is gefreesd, gezaagd, geslepen, gaatjes geboord van 1,5 mm en dan gesoldeerd op een messing latje. Wel rekening houden dat de katrol nog vrij kan ronddraaien.
Zo ziet het er nu uit.
Aan de achterkant van de kraan staat boven de deur een attribuut, dit zijn de schokbrekers, deze slaan tegen een aanslag (niet gemonteerd) aan die aan de fundatie gelast zitten aan de buitenkant van de kraanfundatie (relingkant). Hierdoor kan je niet per ongeluk de gehele schoorsteen eraf kranen. Als je te ver draait, dan raken die dingen de aanslag, waardoor de uiteinden inveren om de schok te dempen... Er zit een grote veer in.
De kranen worden hydraulisch aangestuurd. Er staat een forse hydrauliekpomp in de werkplaats bij de machinekamer, deze drijft de ankerlier en kaapstaander aan, alsmede (met een selectieklep) het zwenken en hieuwen van de kranen.
De twee andere kranen zijn voor morgen, die moeten ook zo komen.

Eindelijk zijn de vier kranen geschilderd en de details in de mate van het mogelijke erop gezet.
Het heeft veel zweet en moeite gekost om dit voor elkaar te krijgen. Er waren wat problemen met het hechten van de verf op de messing delen, niettegenstaande ik eerst alles ontvet had en er een primer opgezet had. Bleek nu dat het de verkeerde primer was, het was er een voor kunststoffen en niet voor metaal!!! Maar uiteindelijk is toch alles goed gekomen.

Het volgende dat aan bod komt zijn de twee ankerlieren, die moet ik nog effe bestuderen en kijken welke materialen ik ga gebruiken. Het zal waarschijnlijk hout worden voor de grote delen en messing voor de lieren en kettingrollers. Als dit achter de rug is komen nog de sloepen aan bod. Dit zal ook weer even bekijken zijn. Als laatste komen dan de relingen, deze zijn ook niet van de gemakkelijkste. We zien wel als het zover is.

De onderdelen voor de ankerlieren zijn klaar, een lier omvat 65 kleine en grotere stukjes die samen de ankerlier vormen (de zes kleine driehoekige steunen liggen hier nog niet bij).
De grote stukken zijn uit beuk en triplex, de rest is messing en aluminium. Het was even meten en uitwerken van deze kleine stukjes om ze dan als een puzzel in elkaar te zetten.Een lier komt in het grijs en de andere in het zwart. De messing bedieningsmechanisme van de lier heb ik ongeverfd gelaten en ook de aluminium rollers, zo zit er toch nog wat kleur aan.

De afgelopen dagen heb ik me vooral beziggehouden met het maken van twee sloepen, een sloep en een motorsloep. Ik had er een paar gekocht in de modelbouwinkel maar deze voldeden uiteindelijk toch niet en in vorm en afmetingen.
Daarom besloot ik ze zelf met de hand te maken met de bedoeling om er dan een mal voor te maken en dan de nodige aantallen uit te halen met polyester. De mal had ik gemaakt met vloeibare rubber (latex, deze had ik nog staan van vroeger), dit duurde heel lang eer dit uitgehard was. Na de uitharding toch maar een poging gedaan om in deze vorm een polyester model te maken. Dit is echter tegengevallen, dit komt omdat ik geen gelcoat had en dus onmiddelijk met polyester en vlies aan de slag gegaan ben. Het uiteindelijk sloepje is dus prul. Morgen ga ik kijken voor het nodige materiaal en tevens ook eens proberen een mal te maken met speciale siliconen pasta. Dit heeft als voordeel dat het snel uithard en een zachte doch stevige vorm heeft die dan ook nog eens soepel het model loslaat.

Gisteren ben ik op zoek geweest voor het vervaardigen van een mal voor deze twee sloepen in silicone rubber. Dit is zeker geen goedkoop speelgoed!!
Daarna heb ik een houten gietplatform gemaakt waar beide sloepen in kunnen, uit noodzaak en om rubber te sparen heb ik de hoeken moeten opvullen. Nog een geluk dat ik daar aan dacht want anders had ik te weinig rubber om de mal fatsoenlijk te kunnen maken, en een tweede pot aanschaffen vond ik nu toch wel een beetje veel van het goede. Na een overnachting van de rubber heb ik de mallen uit het gietplatform gehaald, zie hieronder het resultaat.

De rubberen mal

Tevens ook nog een pot polyester pasta, vezelversterkt aangekocht om de sloepen niet met hars en vlies te moeten maken. Dit geeft een slecht resultaat ivm het schilderen achteraf. (zie de drie voorbeelden op een rij bij de foto's hieronder)

Hier zie je twee sloepen in de rubberen vorm met vezelversterkte pasta, tevens een houten bodem mee in gelegd. Deze staan nu momenteel uit te harden.

Hieronder de drie proefstukken. De zwarte was het eerst gemaakt met hars en vlies, dan een tweede met vezelversterkte paste in de latex mal, en de derde ook in vezelversterkte pasta maar dan in de siliconen rubber mal gemaakt en houten bodem geplaatst. De siliconen mal is veel gladder en niet poreus zoals die van latex (heeft ook de neiging van te krimpen na verloop van tijd). De rompjes eenmaal droog en uitgehard komen heel soepel uit de vorm. Zoals je tevens ook kan zien moet ik er op letten dat ik alle hoekjes vooral op de kiel goed moet aanvullen anders krijg je zoals op de foto putten en kuilen. Ik hoop dat ik het bij dit derde model nog enigszins kan bijwerken met wat gewone polyester plamuur.

De motorsloep meet 180x50x39 mm en de gewone roeisloep heeft 150x43x30 mm als afmetingen. Eens de sloepen allemaal gevormd zijn komt er nog een dek in berkentriplex op met roeispanen, roer, zitbanken. De motorsloep, die ga ik een kleine overdekte stuurhut meegeven, hoe ik het ga doen, moet ik nog even bekijken.
Als er soms mede modelbouwers zijn die interesse hebben voor deze sloepen dan kunnen ze me altijd contacteren via mail of tel. De mal is er en er kunnen tal van sloepen gemaakt worden.

Nog een paar kleine werkjes uitgevoerd, statief voor het plaatsen van de sloep gemaakt en op de romp gelijmd, de eiken bodemplaat in kleur gezet en driemaal met vernis ingesmeerd, alsmede de messing naamplaat erop bevestigd.

De sloepen vergen meer tijd dan ik verwacht had. In totaal heb ik er een tiental gemaakt waarvan de eerste vier om te proberen en te kijken wat de beste oplossing is. Mijn besluit is dat het maken van de sloepen in polyester hars en matten het beste lukt tov die die gemaakt zijn met vezelversterkte paste (plamuur). Voor een varend model worden deze te zwaar, je krijgt er ongewild extra topgewicht bij en dat kan je missen. Daarom gaat mijn voorkeur uit naar de lichtere versie. Deze zijn dan wel iets moeilijker in te kleuren, maar met een beetje lakverf lukt het wel. Ik dacht er aan om enkele exemplaren te maken en te beginnen met een topcoat in witte of bruine kleur en dan verder te werken met hars en matten. Dit moet resulteren in een gladdere eindlaag die eenvoudig te spuiten is in de kleur die men wenst. Aangezien ik er nu geen nood aan heb, daar alle sloepen gemaakt zijn, ga ik er na het afsluiten van dit project werk van maken om er nog enige te maken die dan kunnen dienen voor een andere boot.
Een sloep heb ik zo goed mogelijk afgewerkt met roeispanen en roer, de grote motorsloep heb ik reeds voorzien van een vierblads schroef welke ik zelf gemaakt heb daar deze maat niet in de handel verkrijgbaar is. Het dek zit erop, nu nog de stuurhut vervaardigen en verder afwerken. Zie foto's.

Volgens de eigenaar is het overbodig om op de grote motorsloepen een stuurhut te plaatsen. In het echt bestond dit ook niet, maar er was wel een soort windscherm, huif. De huif is van katoen gemaakt, zodat de loodsen eronder konden schuilen bij slecht weer. Deze huif kon men ook neerklappen. Dus.... .
Deze week dan ook maar het tweede achterdek met de oerlikons verder afgebouwd, ook de tweede ankerlier is klaar en gemonteerd. Tevens nog wat verder gewerkt aan de sloepen, drie van de vier kleine sloepen zijn klaar. De motorsloepen moeten nog onder handen genomen worden.
Hieronder dan nog enkele foto's van de huidige stand van zaken.

Wegens omstandigheden en het moeilijk parcours om de motorsloepen af te werken zoals de originele is er een vertraging in het verder werken aan de "Castor", ik weet dat velen onder u zitten te wachten op een volgende update, nog een beetje geduld.

Hier dan nog enkele foto's van de huidige situatie.

Dit is een van de vier afgewerkte motorsloepen.

Iedere sloep bestaat uit verschillende onderdelen, de sloep zelf, zitbanken, een gereedschapskist, een windscherm, een verlichting, een roer, een bolder vooraan, een huif en de takelbalk.

Hier een sloep op het dek waar hij hoort te staan.

Nog wat detailopnames.

Alle sloepen zijn nu klaar en op hun respectievelijke plaatsen gezet. Nu dit achter de rug is, is het de beurt aan de relingen daar wordt begin volgende week een aanzet gegeven.
Oef, het einde is in zicht.

De relingen van de Castor bestaan uit tien aparte delen, die onafhankelijk van elkaar staan, vijf van de tien zijn er klaar (van de eerste boot, dan nog tien van de de tweede). Er zijn ook twee deurtjes een aan BB en een aan SB. Vooraan op de boeg net achter de reling komt nog een kleine mast, aan de achtersteven komt in de reling nog een wit licht te staan. (zover ben ik nog niet)
Het is een heleboel werk om alle vertikale stutten te vervaardigen, deze bestaan uit een messing plat stuk van 3,5 cm hoog en 3 mm breed op een dikte van 1 mm, sommigen zijn dan weer iets korter. Daarin komen bovenaan een opening van 1,5 mm en verder drie gaten van 1 mm voor de relingen. De bovenste is in werkelijkheid iets dikker, hier dus 1,5 mm. Aan de onderkant komt een uitsparing van 1,5 mm daarin wordt dan een staafje gesoldeerd, dit voetje komt dan in de afwateringsgeul naast het dek te zitten, zo zitten de relingen goed vast.
Als alle relingen staan moeten deze nog opgekuist worden en dan bij de witte Castor in het zwart geschilderd worden. Bij het statisch model worden de relingen wit geschilderd.


Hieronder dan een voorbeeld van hoe de stutten eruit zien. De twee messing plaatjes met de naam van de fabrikant erop zijn ook gearriveerd. Deze moeten dan later nog op zijn plaats geplakt worden.


Vandaag twee grote relingen geplaatst elk +/- 67 cm lang! Nu zijn er nog drie te gaan aan deze boot. Dan dit alles nog eens herhalen voor boot nummer twee.

Alle relingen zijn klaar voor de eerste boot, ik heb ze alle tien op een plankje gezet om ze gemakkelijk te kunnen spuiten. Nadien alle relingen terug op de boot geplaatst. Tussendoor terwijl alles aan het drogen was heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om het dek een laatste laagje zwarte verf toe te dienen. Nu ga ik eerst deze boot verder opkuisen en alle stof verwijderen, dan ga ik een tunnel maken om deze onder te zetten zodat er geen stof meer aankomt. Volgende week begin ik dan aan nummer twee.


Hier enkele overzichtsfoto's van de "Castor", op enkele kleine details na die nog moeten gemaakt worden (o.a de vier haspels, twee vooraan naast de ankerlier, en twee achteraan het dek), en het aansluiten van de verlichting is deze boot zo goed als klaar.
Nu nog een beschermkap maken om het stof tegen te gaan. Als er volgende week tijd is begin ik aan de tweede "Castor", maar ik heb veel ander werk in het vooruitzicht. We zien wel hoe het afloopt.


Na enkele weken van inactiviteit (door familiale omstandigheden die voorzien waren) ben ik deze week terug aan de slag gegaan.

Het statisch model heeft nu ook zijn relingen meegekregen. Alle lampjes die kunnen branden staan aan.

De werkplaats effe in het donker gezet, de resultaten zijn niet echt van goede kwaliteit maar je kan wel alles goed zien.

Hier dan enkele foto's van het interieur, ik stel vast dat het bureellampje op de "desk" niet werkt.
Nochtans is alles vooraf getest en alles werkte prima.
Nu dat alle relingen erop zitten is de 'Castor' meer boot geworden. Het heeft veel tijd en werk gevraagd maar het mag gezien worden.
Het is nu nog een kwestie van enkele details die nog moeten gemaakt en geplaatst worden en dan kunnen we zeggen dat dit project ten einde is. Dit zal nog een tiental dagen in beslag nemen.

Vandaag (09/09/2009) het euvel met de bureellamp op de "desk" opgelost. Aangezien het hier om een led lampje ging was het dus zeer waarschijnlijk dat er een verwisseling van polen gebeurd was, dit even nagezien en ja hoor dat was het probleem. Dus het lampje brandt nu weer.
Daarnaast heb ik nog twee reserve ankers op het dek geplaatst bij beide boten. De rest volgt als er tijd is.

Hieronder nog ekele details foto's van het voorschip met reserve anker, twee haspels, twee reddingsboeien en een deel van de verluchters.
Op het achterschip ook een reserve anker en twee reddingsboeien. De rest van de verluchters en haspels staan nog in de verf en moeten nog drogen.De laatste hand werd gelegd aan deze boten en nog enkele kleine details verweznlijkt, trossen toegevoegd, de schuifdeuren geplaatst, de mastverbindingen en de vlaggen geplaatst. De Belgische vlag staat als "Gastland".
De mastverbindingen zijn zodanig gemaakt dat deze kunnen losgekoppeld worden als het dek om de een of andere reden zou moeten open gemaakt worden. Tussen de kabels zit een sluiter die meestal gebruikt wordt bij halskettingen. De schuifdeuren kunnen open en dicht.
Het varend model moet nog voorzien worden van de nodige electronische schakelaars om de verlichting te laten werken, maar aangezien ik deze nog niet in mijn bezit heb zal dit voor een latere datum zijn. Tevens moeten er ook nog de reddingsboeien en de trossen op geplaatst worden. Voor wat mij betreft zijn de boten klaar en verklaar ik hierbij dit dubbelproject voor beëindigd. Nu rest er alleen nog het afleveren van het statisch model aan de opdrachtgever. Ik hoop dat deze tevreden zal zijn na het lange wachten. (het heeft al bij al toch een goeie 18 maand geduurd van begin tot einde)

Hier volgen dan nog enkele laatste foto's van de afgewerkte modellen.Deurke open, deurke toe

Laatst bijgewerkt en als beëindigd beschouwd : 23 Sep 2009

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Beste Hugo,

Heel veel succes en geduld gewenst met maken van blijkbaar 2 modellen van de Castor.

We kijken ernaar uit!

Groeten,

Mario van Parijs
www.loodsboot.eu

Anoniem zei

ik zou vaker op deze pagina moeten kijken geloof ik!
Je gaat echt hard! Mooi hoor!

Kom je anders dit weekend eens kijken aan boord?

Groeten,

Mario

Anoniem zei

Hartstikke gaaf en mooi wat u aan het doen bent. Ik zelf ben met de Rigel bezig en ik kan via deze site mooi afkijken hoe ik het moet doen.

MVG;
Victor Blanker

Anoniem zei

Very nice work!
AC
Minnesota, USA

Anoniem zei

Hardstikke mooi Hugo, maar je engelengeduld wordt geapprecieerd hoor!

De lampjes in de mast zijn te voeden door de verstaging; er komen er van twee kanten, en ook nog een aantal draden van voor naar achteren voor wat oorspronkelijk de radioantennes waren?

Het dek kun je misschien borgen door op enkele strategische plaatsen een ornament te gebruiken dat een bout of moer in zich heeft... door twee ornamenten aan te draaien wordt het dekgedeelte in het midden naar beneden getrokken en wordt het aangetrokken tot op de rand waar het zijn steun vindt?


Succes, Walter Rdam

Anoniem zei

Hallo,

Net als de Rigel heeft ook de Castor onder de radar een geel sleeplicht naar voren wijzend (volgens mijn tekeningen).
Ook heeft hij in de kleine mast voor op de brug een geel rondomschijnend licht (van boven naar beneden: RRWGRR).

Weet u waar deze lichten voor bedoeld zijn?


Met vriendelijke Groet;
Victor Blanker

Anoniem zei

Your attention to detail is simply amazing.

Anoniem zei

Gaat echt heel mooi worden! De messingdetails zie je goed terug, mooi fijn werk. Ik ben benieuwd!

Groeten Walter, Rotterdam

Vaarwijzer zei

Super werk. Heb zelf veel op de Procyon (toen Persia) gevaren. Een van de zusterschepen en op een van de voorlopers de Rigel.
Heb nog tekeningen van de Procyon en natuurlijk ook veel vakantiefoto's.
Neem gerust contact op als je eens wat wilt zien.