CASTOR
Eigenaar : Loodswezen, Delfzijl
Beheer : Ministerie van Marine
Werf : N.V. Scheepsbouwwerf Gebr. Pot, Bolnes / 916
Bouwjaar : 1950
Indienst : 1950
Brt : 439
Nrt : 114
Lengte : 45,87 meter
Breedte : 8,43 meter
Holte : 5,86 meter
Vermogen : 750 pk
Snelheid : 12,0 knoop
Imonummer : 8633114
Roepsein : PAHQ
Kiel :
Tewater : 02-12-1949
Proefvaart: 29-07-1950
Indienst : 31-07-1950
Mutatie:
1980 / CASTOR
Loodswezen, Delfzijl
Directoraat Generaal Scheepvaart & Maritieme Zaken (DGSM)
De CASTOR bouwjaar 1950, imonummer 8633114
van M. van Parijs & Cornelissen
gebouwd bij N.V. Scheepsbouwwerf Gebr. Pot, Bolnes / 916
Van 1950 t/m 1984 van Nederlands Loodswezen
26 september 1983 uit dienst
15 februari 1984 verkocht, niet herdoopt
Oktober 1988 verkocht Engeland
1989 herdoopt REDEEMER
1989 eigenaar Seacare Shipping Company, Valletta
1999 eigenaar Spindrift Navigation Ltd., Belize
Begin 2006 aangekocht door M. van Parijs & Cornelissen,
herdoopt als CASTOR
Eigenaren;
- Seacare Shipping Company, Malta 1989-1999 (Redeemer)
- Spindrift Navigation LTD, Belize 1999-2006 (Redeemer)
- van Parijs / Cornelissen 2006 (Castor)

De Castor liep in 1950 van stapel bij scheepswerf Gebr. Pot te Bolnes, Rotterdam
Ze was gebouwd in opdracht van het Nederlandse Ministerie van Marine, en kreeg het scheepnummer A810.
Ze was ontworpen voor een dubbele functie:
-
Een Motorloodsvaartuig tijdens vredestijd
Een Communicatievaartuig tijdens oorlogstijd
Het is gelukkig tijdens haar actieve dienst nooit nodig geweest haar voor oorlog in te zetten.
De oerdegelijke bouw, het goede ontwerp, te samen met de Nederlandse Scheepsbouwkunde van toenertijd hebben ertoe geleid dat de Castor, nu bijna 60 jaar later, nog steeds een toonbeeld is van Hollands Glorie.
De tand des tijds heeft de Castor vrijwel ongemoeid gelaten. Wonderbaarlijk, op zijn minst.
De Castor is nog vrijwel identiek aan hoe ze van stapel liep, op het missende afweergeschut en de kleur na.
een Motorloodsvaartuig...
De Castor was een schip wat voor de kust op de rede lag, te wachten op zeeschepen die beloodst moeten worden.
In feite is het een varend station, waarop een 20-tal Nederlandse zeeloodsen sliepen en aten in afwachting op de volgende klus.
Naast de loodsen, werd de Castor bemand door een 15-20 opvarenden om haar continue in de vaart te houden.
In totaal waren er 52 kooien aan boord, verdeeld over 14 hutten. De kapitein, stuurmannen en hoofdmachinist hadden hun eigen hut, maar de loodsen en matrozen sliepen gezellig met 6 man achter 1 deur
en een Communicatievaartuig...
Voor het geval de Russen aan zouden vallen, kon het schip vrijwel direct worden ingezet voor Navo-doeleinden.
Ze voeren permanent rond met een groot 7.6cm kanon op het voordek, en een tweetal "Oerlikon" dubbelloops 20mm luchtafweergeschut posities op het achterdek. Een paar matrozen moest jaarlijks naar Den Helder op training om het geschut te bedienen.
De Castor beschikt over een 6-tal bunkertanks voor dieselolie, waarvan toendertijd 2 als reservediesel tank waren verzegeld. Dit zegel mocht alleen bij oorlog worden verbroken.
De Castor was ontworpen om, volledig afgeladen met 70.000 liter diesel, 35.000 liter drinkwater, munitie, bewapening en manschappen, bij oorlogsdreiging de Nederlandse regering en het Koninklijk Huis van Nederland naar Zuid-Afrika te varen, non-stop.
Verder had ze een dubbele functie als Communicatievaartuig, om de Navo convooien te begeleiden met name rond West-Europa en de Atlantische Oceaan.
--- Die uitdrukking lijkt voor de Castor te zijn geschreven..
De restauratie was, nadat de machinekamer weer operationeel was, buitenom aangevangen.
In de jaren van verwaarlozing was er ernstige roest ontstaan aan dek. Ook waren er gaten in het dek gevallen, waardoor hier en daar het interieur onder water had gestaan.
Een beetje bikken en over de roest schilderen schiet niet op, het enige wat helpt is met zware luchthamers en naaldhamers de roest aanpakken.
Nog beter zou natuurlijk zandstralen zijn, maar dit was financieel niet haalbaar.
Gedurende deze periode lag de Castor in Hendrik-Ido-Ambacht, aan een braakliggend terrein. Dit was noodzakelijk, want luchthamers maken een enorme herrie, wat niet kan in de bewoonde wereld.
De eerste uitdaging was het aanvragen van een walstroomaansluiting op de kant. Dit bleek een bijna onmogelijke opdracht voor Eneco, terwijl er recht voor het schip een trafohuisje stond. Na twee maanden bellen en moeilijkheden hadden we dan toch eindelijk walstroom op de Castor, en konden de werkzaamheden beginnen. In feite waren we blij met deze maanden van rust, want in deze periode kon de bankrekening ook weer wat aangroeien.
We krijgen vaak de vraag waarom we niet gewoon met de generator hadden gedraaid, dit is toch lekker goedkoop? Dit is dus echt een fabeltje, die generator verbruikt alleen al 10 ltr diesel per uur om zichzelf op gang te houden! Daar loop je dus helemaal op leeg, om nog maar te zwijgen van de kosten van slijtage als zo'n kar 12 uur per dag draait.
Kauwgom
De goten die langs het gehele bovendek lopen bleek een nachtmerrie. Iemand had, vast goedbedoelt, een enorme vracht dakteer in de goten laten lopen, maar dit was gaan scheuren en eronder zat veel roest. Die teer eruit schrapen was verschrikkelijk. Het spul is zo taai als kauwgom bij vorst, en maakt van die lange slierten die overal aan vast plakken.
Die bende is eruit, de roest is weg, maar nu is de goot niet glad meer, waardoor overal vuil ophoopt en water blijft staan. We zijn daarom op zoek naar tips wat we het beste in de goten kunnen gieten zodat ze weer glad worden.
Een laatste klus was de naam er weer opschilderen. Het bleek dat de naam in het staal was gebeiteld, waardoor de naam weer in het originele lettertype op de romp staat geschilderd. BB en SB op de kont is overigens de complete naam en toenaam nog leesbaar in beitelschrift:
Castor
Loodswezen
Hoek van Holland
HET VOLLEDIGE VERHAAL KAN JE VINDEN OP " http://www.loodsboot.eu/"
-------------------------------------------------------------------------------------------------
DE BOUW VAN HET SCHAALMODEL IN WOORD EN BEELD
Het zullen twee modelbouw boten worden waarvan een statisch model om op de echte boot blijvend tentoongesteld te worden en een varend model.
Dit houdt dan ook in dat mijn projecten "HAPPY HUNTER en ANTEO II" zullen moeten wachten tot na beëindiging van de "CASTOR".
Eind april ben ik in het bezit gekomen van de plannen van de "CASTOR". Het ene plan is te verkrijgen bij de NVM en betref in feite de "SIRIUS", deze behoort tot dezelfde familie en is dus gelijkwaardig aan de "CASTOR". Het ander plan is een bewerkte versie van de originele bouwplannen uit 1950 (bouwjaar van dit schip).
Rond half Juni 2008 zal er waarschijnlijk begonnen worden met de bouw van dit tweedelig project.




De spanten en de kiel worden gemaakt van 8 mm multiplex.
De huid zal afhankelijk van het beschikbare hout in eiken of beuken latjes uitgevoerd worden van 3 mm dik en 8 tot 10 mm breed.
Het dek word in 3 mm triplex gemaakt met daarbovenop gelijmde houten beplanking in eiken latjes van 1,5 mm x 3 mm, deze worden dan in lichte beits gezet en afgelakt met blanke matte vernis.
Het is zover, de start is gegeven.
Alle spanten en kiel zijn uitvergroot en overgebracht op het 8 mm multiplex hout. Het neemt heel wat tijd in beslag om alles uit te zagen, passend te maken en de spanten uit te hollen.









Door een vergissing van mijnentwege waren alle spanten niet correct getekend, de deklijn klopte niet met de werkelijkheid, hierdoor zie je aan de spanten dat er een stuk bij is gezet om alles in de goede zin te corrigeren. Het heeft moeite en tijd gekost om alles picobello in orde te maken.
Na wat gesukkel is dit dan toch in orde gekomen.






Aan een model is reeds begonnen met het aanbrengen van een brede (30 mm) huidlat, dit om de spanten stabiel op hun plaats te houden. De andere latjes zullen niet zo breed zijn. (zie foto)
Bij het verlijmen van deze brede latten dient men uiteraard rekening te houden met het correct plaatsen van de spanten. Deze moeten haaks op de kiel en de bovenste hulplat staan, en haaks ten opzichte van de bouwplaat.
De hulplat geeft aan de onderkant ervan de deklijn weer en aangezien het dek min of meer bol komt te staan in het midden, in dit geval is dat 4,8 mm ten opzicht van de rand van het spant (in werkelijkheid is dat 165 mm), kan je op de foto zien dat de spanten er iets in verzonken liggen. Hierdoor krijg ik op de buitenrand van de spanten dezelfde hoogte als de onderkant van deze hulplat.
Hier volgen dan enkele foto's van het aanbrengen van de huid.









De ruimte die dan ontstaat opgevuld met vulmiddel.















Een van de rompen is geschuurd, een ganse namiddag mee bezig geweest!!!
De boeg en actersteven zijn in vorm en de huid is klaar voor het ontvangen van de nodige plamuur, dan weer schuren en de syclus herhalen tot alles goed is. In de achtersteven zitten nog enkele gaten die nog moeten bijgewerkt worden. Ik ben een beetje te gulzig geweest voor het maken van de uitsparing voor de roerbediening. (en te spaarzaam met hout)
Na deze karwei zal het varend model nog voorzien worden van een polyester vlieshuid dan geschuurd en geplamuurd met speciale poyester plamuur tot alles ok is.
Zelf rompen maken is een tijdrovend werk waar je niet te licht moet overgaan. Het moet goed zijn want bij het insmeren met een primer komen alle oneffenheden boven water en kan je als het niet goed is opnieuw beginnen met plamuren en schuren.















Op 12 Juli een bezoekje gebracht aan de "echte Castor", het model had ik meegebracht en ter plaatse werd dan ook vastgesteld dat de 'knik' in de voorsteven niet strookte met de werkelijkheid. Dit geeft dan weer een bijkomend probleem om daar een passende oplossing voor te zoeken. Ook viel op dat de ankerkluis in tegenstelling tot de plannen niet overeenkwamen, ttz op het plan leek het een rechthoek te zijn maar in werkelijkheid is het meer een ruitvorm.
Wat ook opviel was dat de onderste hoek van de ankerkluis gelijk komt met de waterlijn, goed om weten. Verder heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om een aantal foto's te maken, dit zal dan weer ten goede komen voor de verdere afwerking van dek en opbouw. Ik heb er eerst twee nachten moeten over slapen om de gemakkelijkste manier te vinden om de "knik" te corrigeren. Eerst dacht ik er over om 6,3 mm weg te zagen en opnieuw te beplanken. Later dacht ik nog eens goed na over wat we samen besproken hadden namelijk uw voorstel en ik dacht ik heb er niets bij te verliezen, als het mislukt kan ik nog alles wegzagen. Zo gezegd zo gedaan, eerst de holte een beetje opgezuiverd en de huid ontdaan van de polyester, daarna drie latjes gelijmd, laten drogen, nog drie latjes erbovenop en de rest opgevuld met polyester plamuur, dan alles geschuurd. Ik moet zeggen ge zijt nie voor niks nen ingenieur, t'is op deze manier nog gelukt ook!!!! Ik heb aan een kant ook reeds de ankerkluis uitgezaagd zoals het moet met name de ruitvorm en de onderste punt op de waterlijn. Deze avond de andere kant opgezuiverd en de eerste drie latjes geplaatst, morgenvroeg de drie andere latjes en dan plamuren.







De volgende stap is het afmeten van de patrijspoorten aan bakboord en stuurboord, vanaf het anker zijn de vijf eerste iets kleiner dan alle daaropvolgende. Je ziet het verschil bijna niet maar het is er wel.
Dezelfde werkwijze zal op het varend model ook uitgevoerd worden.
Eveneens was het uitzagen en verlijmen van de ankerkluis in de rompen een tijdrovend werk.
Bij een van de twee modellen zijn de buisjes voor de ankerketting reeds gemonteerd en verlijmd met stabilit, er moet aan de ankerkluis nog een beetje geplamuurd worden om het geheel mooi strak te krijgen. Nadien moet er nog een laag polyester hars gesmeerd worden op alle delen die door de verbouwing geschuurd werden. (en uiteraard ook weer geschuurd!!)
De boegrand voor beide rompen werden voorgevormd in berkentriplex (eerst in water ondergedompeld om gemakkelijk te kunnen plooien) en staan nu te drogen op het model om zijn vorm te behouden. Morgen zien we dan wel weer wat we kunnen doen.




Bij het echte model van de Castor zal in de nabije toekomst een boegschroef geplaatst worden dit om het "parkeren" en het in en uit varen in de haven te vergemakkelijken. Hiervan uitgaand heb ik mij dan ook voorgenomen om op het varend model een boegschroef te installeren. Dit is vandaag dus gebeurd. Ik moest het nu doen vooraleer ik begin met het plaatsen van de afvoergoten en het dek.



Het voorste gedeelte van het dek is niet belegd met houten planken maar bestaat uit een effen metalen vloer. Zo zijn er op de rest van het dek nog enkele plaatsen waar geen hout te bespeuren valt. Daar zal ik dus rekening mee houden.
Vanaf de waterkering achter de ankerlier begint het hout en de waterafvoer. Om dit te realiseren dacht ik er aan om gebruik te maken van koperplaat van 15 mm breed met de bedoeling om later de metalen (messing) reling te kunnen vast solderen in deze goot.



Tevens heb ik een kartonnen mal gemaakt om het voordek op de juiste maat in berken triplex te kunnen vervaardigen alsook de dekverhoging vooraan.
















Het statief voor het varend model is gemaakt, het roer is uit de mal, afgewerkt en in het model geplaatst samen met de stuurservo.
Momenteel liggen de werken een beetje stil bij gebrek aan materiaal, de modelbouwwinkel is nog gesloten tot eind van de maand. Dus de eerst volgende week zullen er dan ook geen updates te verwachten zijn.
Dan zaterdag maar naar Borgerhout gegaan en ja hoor daar hadden ze alles wat ik voorlopig nodig had. De paar luttele dingen die ik nodig had zorgden wel voor een schok wat prijs betreft. Het ging hier om hoofdankers, stokankers, schroeven, berkentriplex, isopolplaat, lijm stabilit en uhu, ankerketting een messing plat van 1mm op 3mm en twee houten stuurwielen. De pot polyester plamuur heb ik van ergens anders.





De tweede romp wordt momenteel niet verder bewerkt daar er in de nabije toekomst een gietmal van gemaakt wordt. Zo kan ik later nog van die rompen maken in 100% plyetser.
Ik heb een oplossing gevonden om de open gaten van de boegschroef door een soort rooster af te dichten. Ik kwam op het idee om een koperen buis schuin af te zagen onder een bepaalde hoek, in dit geval was dat 25° zo ontstond er een ovale ring van 1mm dikte die de plastiek buis van de boegschroef juist overlapte, binnen de ring werden dan koperen draadjes gesoldeerd om het rooster te vormen. Daarna deze roosters met twee komponenten lijm op hun plaats gelijmd en klaar is de klus.






Dit alles resulteerde dan ook in een vertraging van deze update.
Het voorgaande neemt niet weg dat ik evenzeer voor beide rompen verder kan bouwen aan het dekhuis en aanverwanten.
Allerlei pogingen ondernomen om de bovenbouw te verwezenlijken. Eerst aan de hand van de tekeningen alles overgezet op bouwkarton (datgene wat architekten gebruiken voor modellen).
Een eerste poging om de konstruktie in polysterol plaat te maken is mislukt, een tweede poging met berkentriplex (vliegtuig triplex) leek me ook niet de aangewezen manier. Deze was namelijk te dun om op een degelijke manier te verlijmen. Uiteindelijk heb ik het toch maar gedaan op de mij vertrouwde manier, namelijk gewone triplex uit de hubo of brico.
Dus zoals je ziet experimenteren staat gelijk met tijdsverlies.





De twee "torens" zijn massief eik en vastgelijmd. Later moet er natuurlijk nog veel detail ingewerkt worden. Boven aan komt dan nog een reling en steunen voor de eigenlijke mast.






t'Is soms niet te geloven hoe weinig dat je op een dag kan doen. Het afmeten, het uitzagen op maat, vorm geven, het op zijn plaats lijmen van al die kleine details.
Uiteindelijk zijn zij het wel die alles mooi maken.








Op bovenstaande foto's zie je de waterkering vóór het eigenlijke dek. Ook hier werd gebruik gemaakt van zwarte krimpkous om de scherpe rand af te werken.
De "zeeincidentkast" (zwarte pijl) was te hoog en is dus bij deze ingekort. Evenals de ronding, die was niet gelijk met de ronding van de "intree" (rode pijl).



De eerste poging was reeds goed maar iets te klein, dan maar een groter model gemaakt. Eens je weet hoe het moet is het niet zo moeilijk, er kruipt wel wat tijd in omdat je te maken hebt met uiterst kleine stukjes (zeven in totaal plus twee messing draadjes die door het kompas en het statief gaan). Tevens ook nog het bovenste dek beplankt met notenhouten latjes.














Het roer is ook uit eigen fabricaat, het tweede roer zit reeds onder de romp van een van de boten.
Om de ankerkluizen dicht te maken moest ik een "insert" maken. Eerst werd de opening afgeplakt met masking tape om te verhinderen dat de insert zou blijven plakken. Na het uitharden van de plamuur moest er geschuurd worden om de insert passend te maken.
In de messing buis die de ankerketting omsluit werd een draadstang van 4mm geplaatst met aan een uiteinde een messing huls met inwendige draad, tevens werd er ook een bus van 10mm diameter gemaakt om in deze kettingbuis de draadstang te kunnen centreren. De messingbus met inwendige draad zou dan mee ingegoten worden in de polyester plamuur. De houten blokjes dienen om de insert na het uitharden in zijn ligplaats te kunnen blokkeren.








Als tweede stap moest ik dan het hout aan de bovenkant afplakken om niet mee gespoten te worden. Derde punt was een houten statief maken die de romp ondersteboven kan steunen. Dit om het afspuiten te vergemakkelijken. Het is nu de bedoeling om de romp eerst af te spuiten met een gelcoat op een dikte van 800 micron, daarna dient dit oppervlak te worden geschuurd in natte vorm met korrel 1200 en als laatste wordt het geheel gepolierd om een glad oppervlak te verkrijgen. Eigenlijk kan men op deze laag de afwerkingsverflagen direct spuiten. Zo bekomt men een zuiver gladde huid. (tevens ook nog 100% waterdicht dankzij de gelcoat)
Het varend model ga ik op deze manier laten bewerken om dan de nodige verflagen aan te brengen. Op deze laag van gelcoat zal de mal gemaakt worden. Om een mal te bekomen die men veelvuldig kan hergebruiken dient men minstens 4 lagen polyester aan te brengen met matten van 450 gr/m2. Tevens dient er aan de buitenkant links en rechts een versteviging gemaakt om de mal niet te laten vervormen.
Het is goed meegevallen, doch hier en daar zijn nog wat putjes die ik moet bijwerken met plamuur, vooral aan het roer vanachter. Blijkbaar heb ik ook wel een beetje te hard geschuurd omdat er op enkele plaatsten het hout terug doorkomt. Maar niet getreurd, als deze dan in de kleur staat is er niks meer van te merken, en ook 300% waterdicht.
Het statisch model wordt deze avond in het zwart gespoten om morgenvroeg ook geschuurd te worden. Ik heb de indruk dat dit beter zal lukken dan bij het witte model, mede omdat er onder het specialistenoog van de mallen maker daar, nog wat aanwijzingen waren om hier en daar nog wat plamuur op te zetten.
Dat is dan ook gebeurt. Morgen dus schuren tot en met, naderhand zal dit model ook gepolierd worden met speciale was. Dit speciaal omdat er van dit model een mal getrokken moet worden. Ik denk dat ik nog de rest van de week zal bezig zijn om tot het eindresultaat te komen.


Als het statische model (in het zwart) terug thuis is, word het onderwatergedeelte van beide rompen tegelijk gespoten met de rode afwerkingslak.
Als ik nog eens wat tijd heb zal ik de patrijspoorten in het witte model maken.







Het is hier juist de "Black and White Ministerial Show" met al dat wit en zwart gedoe.
Vandaag schuurdag en morgen ook nog, het is een eindeloos werk met die korrel 600 en 1200.
Mijn armen zijn dol gedraaid want in tegenstelling tot het witte exemplaar wordt de zwarte uitvoering volledig met de hand geschuurd.
Als dit achter de rug is kunnen we maandag gaan polieren en 7 x inwassen met wax om naderhand de mal te kunnen maken.
Zoals je kan zien op de foto's zijn er hier en daar nog wat kleine putjes, maar dat is blijkbaar niet zo erg. Als eens de mal gemaakt is gaan deze putjes zich gedragen als topjes en die zijn er makkelijk af te halen, want de mal zelf moet zuiver zijn van elk obstakel om een gladde romp te verkrijgen.


Het inwassen gebeurt als volgt: inwrijven met speciale was, 10 min laten drogen en dan opboenen, 30 min wachten en dan de volgende laag, dit dus zeven maal in totaal. Dan mag er in principe niet meer met de vingers aangeraakt worden om vetplekken en vingerafdrukken te vermijden. Na dit alles zou de romp klaar zijn om te beleggen met polyester en matten. Hoe lang dit zal duren weet ik niet, dat zal zijn eigen wel uitwijzen.









Links zien we de ligplaats die in de nieuw gevormde romp zal moeten weggehaald worden om dan het schroef-en roer gedeelte zoals te zien op de rechtse foto te plaatsen. Afhankelijk van een statisch model of varend model wordt de schroefaskoker lang of kort gehouden. Bij een varend model zal de lange koker gebruikt worden. Vooraleer deze in de vorm te gieten zal de koker aan beide uiteinden voorzien worden van een kogellager en een bronzen bus. (uiteraard zullen de openingen afgesloten moeten worden met plasticine om indringen van polyester te vermijden.




Ik hoop dat ik morgen de twee rompen volledig kan verven.
Het volgende werk zal erin bestaan, zeker vooraleer ik begin met het dek, het plaatsen van alle patrijspoorten aan de binnenkant. Voor het varend model zal ik moeten zien dat alles goed waterdicht is. Daarna zal de binnenverlichting moeten geplaatst worden en dan pas kan ik starten met het dek.
Vandaag de laatste hand gelegd aan het maken van een polyester romp. Deze morgen de mal eraf gehaald en de inserts van de ankerkluizen eruit gehaald. Dit ging niet zonder moeite. Ik had er niet aan gedacht om de zijkanten van de inserts een beetje conisch te maken. Daardoor had ik een probleem om deze eruit te krijgen



Verder heb ik me nog bezig gehouden met het verder spuiten van de twee rompen. Een in het wit en de andere in het zwart. Ik moet wel bij beide nog de patrijspoorten even bijwerken omdat ik daar niet goed in kon spuiten. Daarna worden de namen erop geplaatst en dan als laatste ben ik van plan om de beide rompen in zijn geheel nog eens te spuiten met acryl vernis. Dat geeft dan een extra bescherming en glans.



Voor de zwarte uitvoering moet ik nog witte letters gaan halen, die had ik niet.
Ik heb ook reeds twee half afgewerkte kaapstanders gemaakt in alu. (de details moeten er nog op)






Daarom zou ik langs binnen doorzichtig plastic willen lijmen en aan de buitenkant zou ik toch "echte patrijspoorten" willen zetten. Ik heb bij wijze van proef er enkele gemaakt en er voorlopig ingezet. Ik zou er in totaal zo'n 50 moeten maken. Ik weet dat dit niet is zoals het werkelijkheid is, maar ik vind het mooier en meer "boot".


Als je goed kijkt op een van de vorige foto's, dan merk je dat er iets niet klopt ivm de boeg. Zoals mij gemeld werd is het net een "bakje" dat er voorop staat. Ik ben er zelf niet goed van geweest. Al die moeite en hopen werk met schuren en plamuren kwam me een beetje de strot uit.
Ik heb dan toch maar de moed bijeengeschraapt om op de "witte" romp een poging te doen om dit heuvel te verhelpen. Ik ben er gisterenavond aan begonnen, voor de eerste maal geplamuurd, deze morgen al zoveel mogelijk weg geschuurd en nog een laagje plamuur erop gezet.
Het was te veel om alles er ineens op te zetten. (zo'n 1,5 cm is ie nu langer geworden)
Als dit goed lukt dan is het de beurt aan de "zwarte" romp.

Zo was het.








Eindelijk is de laatste hand gelegd aan beide rompen, het werd zo'n een beetje tijd, het begon eentonig te worden en vervelend. Nu zijn ze in orde en kan ik beginnen met het plaatsen van de binnenverlichting in de "witte" romp. Daarna ga ik de patrijspoorten aan de binnenkant voorzien van doorzichtig plexiglas zo kan er geen stof of water naar binnen komen en daarna volgt het plaatsen van de messing patrijspoorten.
Het wordt stilaan tijd om aan het dek en de toebehoren te beginnen, dit WE zal er niets gebeuren, er wacht nog flink wat werk in de tuin.






Het plaatsen van de binnenverlichting in de "witte" romp is voltooid. Dit zijn drie buislampjes van 12 V/5 Watt. Ik heb geprobeerd om deze te bedienen met een elektronische schakelaar die via de afstandsbediening aangestuurd wordt, doch deze procedure heeft me wel een kapotte schakelaar opgeleverd. Het is pas naderhand dat ik er achterkwam dat deze drie lampjes te veel ampère trokken waardoor de schakelaar het begeven heeft.
De lampen geven voldoende licht om alle patrijspoorten in het donker zichtbaar te maken.
Daar ik toch bezig was ben ik maar meteen van start gegaan met het plaatsen van de voorzieningen zoals ESC (Electronic Speed Controller), de zekering en de nodige bekabeling om alles van stroom te voorzien. Daarvoor zijn in de spanten gaatjes gefreesd om de draden doorgang te verlenen. De twee ESC's zijn er om zowel de hoofdmotor als de boegschroefmotor te laten werken. Het zijn er twee van het type "Graupner Speed Profi 40R" deze werken enkel vanaf 7,2 V tot en met 12 V, ze hebben een nominaal vermogen van 40 A met een max. van 200 A.
Het is de bedoeling om bij dit varend model twee loodaccu's in parallel te gaan gebruiken. Dan bekom ik zo 12 Volt aan 14 A/u, dit houd in dat je dan ook een langere vaartijd verkrijgt.
De stroom van de accu's gaat via de + pool over een zekering van 15 A.
Deze werken moesten eerst gedaan worden voor het dek erop kan.









Bij de "witte" heb ik de plastiek beglazing aan de binnenzijde aangebracht. Tevens heb ik ook het dek in het zwart gezet, en ook de messing patrijspoorten ingelijmd (ik weet dat dit niet erg origineel is maar ik was een beetje verplicht omdat er verschillende patrijspoorten waren die niet netjes geboord waren en met de messing kan ik de foutjes wegstoppen).





Bij de "zwarte" werd een witte boord aangebracht, zo was het origineel indertijd ook. (hier komen geen patrijspoorten in messing in)
Een eerst gemaakt deel van het dek bleek niet zo'n goede keuze te zijn. Ik had de intentie om het dek er vast tegenaan te maken en een toegang te maken onder de opbouw voor het plaatsen van de accu's en het uitvoeren van eventuele herstellingen. Al snel bleek dit een moeilijke oplossing, de doorgang voor de accu's was te krap.


Zoals je kan zien is het voordek nu ook in het zwart gespoten, dit komt doordat op het bestaande schip schilderwerken uitgevoerd zijn een hele tijd nadat ik de Castor bezocht had en nu blijkt dit voorschip in het zwart te zijn, vandaar... .

Om nu het dek te kunnen verwijderen werd er gebruik gemaakt van aan een kant aangelijmde stukjes hout die onder de boorden passen en aan de andere kant messing plaatjes die ook onder de boord passen, deze zijn gesoldeerd op een schroefje die door het dek steekt. De beplanking komt rond het schroefje zodat deze makkelijk los te maken zijn.
Er werd ook reeds een kleine poging gedaan om het dek te bekleden, dit is echt een puzzelstukje omdat niet alle beplanking rechttoe loopt. Je kan stellen dat rond bepaalde obstakels een soort mozaïek ontstaat.



Heeft er iemand een suggestie om de schroefjes door iets anders te vervangen (4 per dek ) zodat dit op een onopvallende manier gebeurt. Ik dacht bvb aan een schroefje te vervangen door een gebruiksvoorwerp (een kleine emmer of iets anders ) ideeën zijn altijd welkom.
Eerst dacht ik er bolders van te maken, maar dit zou te druk worden en ook niet stroken met de realiteit.
Vandaag nog een detail aangemaakt, de invulling van de aluminium ring waar vroeger het 72 mm kanon stond. Dit is echt puzzelen, uittekenen van de kleine stukjes dan zorgvuldig op maat maken, deze binnenring bestaat uit 11 kleine stukjes hout. Het heeft ongeveer anderhalf uur geduurd voor dit klaar was!!!


Op het dek links en rechts van de bovenbouw zie je vier zwarte strips, deze hebben ooit op de "echte" dienst gedaan als ondergrond voor de sloepen, het is in feite een metalen versteviging op het dek om de sloepen te dragen. (alles wat zwart is stelt het metaal van het dek voor)

Tevens heb ik ook de bovenbouw in de witte acrylverf gezet, het voldoet niet echt aan mijn verwachtingen. De zijwanden van de stuurhut en het onderliggende gebouw zijn uit 4 mm triplex gemaakt en dat zie je na het spuiten. De nerven komen veel te veel naar de oppervlakte. Ik ga proberen om deze desnoods te plamuren en dan nog eens af te lakken, als dit niet lukt dan is het... jawel vermaken!!!!!
Dat zal dan niet meer voor deze week zijn aangezien ik het nodige materiaal niet in mijn bezit heb. Ik moet dan wel nog even langs de winkel anders gaat het niet hé?
Bij de "zwarte" ga ik me niet laten vangen aan dit heuvel, ik ga alles uit vliegtuig triplex van 3 mm maken.




Deze week alles uitgetekend op het vliegtuigtriplex, alles op maat gezaagd, de vensters en de deuren uitgezaagd, dan alles in elkaar gezet. De twee dekhuizen staan nu te drogen na het verlijmen van de onderdelen.
Nader beschouwd ben ik wel tevreden over het vele werk, nu nog hopen dat de schilderwerken ook goed resultaat geeft. Eigenlijk ben ik daar wel zeker van aangezien de helft van het eerst gemaakte dekhuis uit de goeie triplex bestond en daar waren er geen problemen met het verfwerk.









Enkele WE's terug moest ik iets maken voor mijn laatstejaars student BI en het bestelde onderdeel was er nog niet. Na enig over en weer gemail ging men dan toch het nodige doen om deze veiligheidsschakelaar op te sturen. Bij aankomst van dit onderdeel bleek dit niet de juiste te zijn, het was er een met vier aansluitpunten, terwijl ik er een nodig had met vijf aansluitingen. Dus het werkte niet. Dan nog maar de moeite gedaan om uiteindelijk toch de goede vast te krijgen. Resultaat het werkte weer niet. Door nader kontakt met de leverancier, die tussen haakjes op zo'n 350 Km heen en terug van mij woont, werd er gezocht naar een oplossing om te kunnen achterhalen waar het defect dan wel zat. Eerst alle kontaktpunten nagekeken, dan de motor losgekoppeld en terug getest. Niets werkte, dus de oorzaak moest ergens liggen in de printplaat of het filter (zwarte doos op de foto). Deze stukken zijn momenteel in bestelling en worden deze week verwacht. Ik hoop dat hiermede alles wel opgelost zal zijn.



Dan in alle stilte en ogenschijnlijke rust maar verder gedaan aan de dekhuizen. Het vordert langzaam, nogal een geluk dat ik geen "deadline" moet nastreven!!
Om het interieur later beter tot zijn recht te laten komen heb ik deze maal een dubbele bodem gemaakt uit triplex, bekleed met eiken latjes. Hier komen later dan de details van het stuurhuis op, zoals stuurwiel, kastjes, het trapgat naar beneden, het kompas, de telegraaf en nog wat kleine spullen.


Bij wijze van proef heb ik een houten deur gemaakt die als schuifdeur moet fungeren aan beide kanten van het stuurhuis. Zo moet ik dan nog drie maken.





Hier dan enkele foto's van de vorderingen, het gaat langzaam maar zeker! Tijdens het wachten na het verlijmen van de onderdelen van één stuurhuis heb ik me een beetje toegelegd op het interieur van de stuurhut. Het vraagt wel enig denkwerk om de onderdelen te maken om maar te zwijgen van de tijd die je er insteekt. Alle details weergeven is niet te doen maar de belangrijkste zijn geplaatst. Ik denk er aan om nog een stuurstoel te plaatsen voor het stuurwiel, anders wordt de kapitein te moe van te lang te staan!!
De zendapparatuur aan de wanden en de radiator kan ik nog niet maken omdat de binnenkant eerst moet geschilderd worden. Aan het stuurhuis waar de schuifdeuren komen moet ik nog de bijhorende rails plaatsen en dan kan er geschilderd worden.
De kastjes zijn gemaakt uit massief hout met opgelegde schuiflade, de zitbank is bekleed met echt leder! Op de grote kast liggen zeekaarten verlicht met een bureaulamp.
Op de kleine consoles zitten de bijhorende stuurattributen (zo maar uit het hoofd).
Het interieur is geplaatst op een grondplaat die er naderhand kan ingelegd worden.
Zie zelf maar.












Tevens heb ik ook de bureaulampen anders gemaakt. In plaats van lampjes van 12 V te gebruiken heb ik nu witte ledjes (3 V) aangeschaft en deze door middel van een voorweerstand van 2 K aan een accu van 12 V gekoppeld. Een lampje staat nu al de ganse namiddag aangesloten en het brand nog steeds!





Vandaag nog even bezig geweest met de binnenverlichting van een van de twee dekhuizen, veel tijd ingestoken en ook tegenslag gehad met enkele lampjes die om welke reden dan ook eerst wel branden en dan niet meer. Zo was het bureellampje gesneuveld op het veld van eer en moest dus vervangen worden. Ook een schuifdeur op het dek geplaatst (zodanig dat ik ze nog kan verwijderen, want deze moeten van hout blijven en niet in het wit geschilderd worden)



navigatielichten nog op aangesloten worden.
























De bordesjes voor de lampen, de radar en de hoorn geplaatst (er moet er blijkbaar nog een op komen), de reling rond het bordes van de hoofdradar gemaakt, de ra met twee antennes geplaatst. Het is niet eenvoudig om alles zo van foto's te moeten uitdokteren om tot een degelijk resultaat te komen.












Bij de volgende hoofdmast ga ik de ladder iets smaller maken.





De reling van het bovenste dek (op het stuurhuis) is geplaatst. Normaal zijn de stijgbeugels van de trappen vast aan deze reling, maar zoals reeds eerder gezegd moet het dek eraf kunnen en is het dus logisch dat de stijgbeugels los van de reling zitten. De voorste mast(je) moet nog in het wit gezet en er komen nog lichtjes op (niet werkende). Verder zijn de deuren voorzien van de nodige scharnieren, vensters en deurklinken. De hoofdmast is ook in kleur een beetje bijgewerkt met zwart, het was een beetje eentonig alles in het wit!!!!
Het tussendek is bekleed en de onderste reling is ook geplaatst.
Het is een werk van jewelste al die kleine prullaria, maar het loont de moeite als alles klaar is.
De volgende stappen zijn: het voltooien van het tussendek met de nodige beplanking in notenhout, het plaatsen van de vensters, de reling op het tussendek en de reling op het achterste deel samen met twee trappen, nog twee schijnwerpers te plaatsen (wel werkend), twee telegrafen, de navigatielichten (ook werkend), lichten op de voorste kleine mast, nog een beetje aan het interieur werken, het plaatsen van de twee schuifdeuren, en waarschijnlijk ben ik nu nog dingen vergeten die er wel nog op moeten.
























Hieronder nog enkele foto's van de toestand op het moment. Geniet er maar van!!!












De volgorde zoals in het echt van boven naar beneden: RRWWRW.
Met de feestdagen in het vooruitzicht wens ik alle lezers alvast een Gezellige Kerst en een Voorspoedig Nieuwjaar 2009.














Eigenlijk moest er nog een spot vlak voor de kleine mast, maar deze ga ik achterwege laten.
Eens dit lukt kan ik verder met het bekleden van het eerste voordek om daarna de tweede bovenbouw verder af te werken.
De kleine "koekoek" voor het hoofdgebouw staat nu ook op zijn plaats, enkel nog de sluitingen erop aanbrengen. Deze "koekoek" staat in voor verlichting en verluchting van het officierencompartiment.
Het hoofdgebouw staat op het dek geschroefd langs de onderkant. De onderkant van het gebouw staat lichtjes hol dat heeft tot gevolg dat het dek een beetje opbolt.
Voor de sluitingen heb ik gekozen voor vier nepbolders ipv schroeven. Dit leek me het meest aanvaardbare om de sluitingen te maken, zo blijven we wat in hetzelfde jargon. Het is niet zoals in de werkelijkheid maar het is wel veel gemakkelijker (je hebt dan ook geen schroevendraaier nodig). De houten plaatjes die eronder liggen worden bij het bekleden verwijderd, deze dienen nu enkel om een strakke aansluiting te krijgen van het dek op de romp. Bij deze bekleding van het dek zijn alle aansluitingen zijn in verstek om dan nog te zwijgen over het uitwerken van de ronde ring vooraan op het dek.




De uitsparing rechts in het midden op de foto is bedoeld voor de grote "koekoek" die instaat voor de verluchting en verlichting van het motorcompartiment. Hier komt tevens ook de schoorsteen op te staan. Vooraleer nu verder te gaan met de dekbekleding moeten er eerst dubbel bolders gemaakt worden, dan kunnen deze mee ingewerkt in de bekleding. Na de bekleding van het dek voltooid te hebben moet de bovenbouw eraf genomen worden om dan alles te kunnen schuren en de plank structuur aan te brengen. Momenteel zijn het latjes van plusminus 3,5 cm breed, dit voor de "avance".


De bolders zijn van messing staf 8 mm rond, afgedraaid tot 6 mm met kraag, aan de onderzijde een staafje van 3 mm rond voor de bevestiging op de grondplaat. zo moet ik er in totaal voor de twee boten zo'n 20 maken (dat is 40 x draaiwerk). Dan begrijp je ook wel dat er tijd voor nodig is en ik heb ook nog wel andere taken te vervullen!
Het voordek met hoofdgebouw is klaar!!!



Zo ziet het dek eruit zonder gebouw. Staar u niet blind op alles wat blinkt, dat komt hoofdzakelijk door de lichtinval.










De relingen voor de bovenkant van de stuurhut, de ledjes moeten nog voorzien worden van een lichtpotje.



De mast in kleur gezet. Op de middelste foto zie je de + draad die via de buis naar boven gaat in het houten bakje op de mast (rechtse foto) hier komen alle + draden in, de - van de vier lampjes wordt rechtstreeks benut door de geleiding van de messing mast.



Het geheel met de relingen op het bovenste dek, de radar is ook geplaatst en het bovendek is reeds bekleed met eiken latjes van 1,5 x 5 mm. De trapladders die aan de zijkant moeten komen worden nog in bruin geschilderd, zo moet het volgens de originele foto's die ik heb.

Ben enige dagen terug naar de winkel geweest voor deze traanplaat. Die wordt gebruikt onder de twee kranen en zoals je ziet deze zijn niet goedkoop.







De traanplaat op maat geknipt en in kleur gezet, hier komen later de twee jollenkranen op te staan.
Op onderstaande foto is te zien dat er langs weerszijden nog een reling bijgeplaatst werd. Tevens is het naamplaatje van de bouwer op zijn plaats gezet en de bolders staan nu ook allen op het dek. De traanplaat is verlijmd op de plaats waar later de kranen komen te staan.






Het was niet simpel om alles in kleur te zetten daar het hier gaat om de originele versie, deze heeft in tegenstelling tot het andere model meer kleur en er dient dan ook meer afplakwerk te gebeuren. De relingen waren ook niet simpel te maken, het leek me moeilijker dan bij het andere model. Ik heb dan ook redelijk wat tegenslag gehad met het solderen, terug loskomen en opnieuw solderen van bepaalde onderdelen.
In een later stadium zal dan de elektrische verbinding gemaakt moeten worden.
De twee spots die op de bovenbouw staan heb ik zelf gemaakt uit messing en in het zwart gezet. Bij dit statisch model werken alle lichten ttz: de kleine mast (deze heb ik nog maar eens moeten vermaken, wegens het steeds in kortsluiting vallen van de + draden binnenin het buisje van de mast), de verlichting op de grote mast, de binnenverlichting van het stuurhuis samen met het bureaulampje, de navigatielichten en tot slot de binnenverlichting van de onderbouw en de grote koekoek.
Deze week zijn de twee 20mm oerlikon guns toegekomen, weliswaar in onderdelen en ongekleurd. Nu ik deze heb op schaal 1/32 ga ik ook eens proberen om dit na te maken, wie weet kan ik dat ooit nog gebruiken. Nu donderdag ga ik nog eens naar de winkel om het klein beslag te halen die moeten dienen om in de deuren en de koekoek te plaatsen.
















Deze zijn opgebouwd rond een frame van twee ovale plankjes, samengehouden door drie rondhouten stokken en daarna bekleed met plankjes eik. Naderhand zijn deze met polyesterhars en een vlies bekleed. Daarna komt er nog een afwerkingslaag van polyester plamuur om gemakkelijk glad te kunnen schuren. Het nadeel is nu dat ik een iets te oude hars genomen heb, het blijft duren eer dit uitgedroogd is. Eentje is reeds in een eerste laag gespoten. Een schouw komt in het wit en de andere in het bruin of zwart, dat kan ik niet goed zien op de originele foto's.



Deze morgen reeds enkele witte patrijspoorten op hun plaats gelijmd, maar ik ben gestopt omwille van lijmvlekken, bij het verwijderen van deze vlekken heb ik de laklaag lichtjes beschadigd (is intussen reeds hersteld). Dit komt omdat ik de patrijspoorten van buitenaf met lijm op hun plaats tracht te zetten. Nu zoek ik een andere oplossing om de patrijspoorten te verlijmen. Ik denk dat ik een rondhout ga nemen, dit door de opening schuiven, aan de binnenzijde het ringetje plaatsen, inlijmen en het rondhout terugtrekken tot de poort op zijn plaats zit. Ik vermoed dat ik op deze manier geen lijmuitspattingen meer zal hebben aan de buitenkant en zo dus ook de romp niet zal beschadigen. Dit zal een van deze dagen uitgeprobeerd worden, nu ga ik eerst in de hof werken (dat moet ook gedaan worden).




Staar u niet blind op de te kleine patrijspoort openingen, het is gezichtsbedrog, de openingen zijn in werkelijkheid 8,5mm.
Vanmorgen (Paaszaterdag) even het systeem met het rondhout uitgeprobeerd, het resultaat is 100 % positief. De andere kant zal voor deze avond zijn.


Het is een heel verschil met of zonder de witte patrijspoorten.
Dit moet omdat de onderbouw langs voor en achter over de twee dekken heen gaat. Als er accu's moeten vervangen worden of andere herstellingswerken moeten gebeuren is alles eenvoudig te verwijderen.
De luchtkokers zijn uit rood koper buis gemaakt, voorzien van enkele kleine attributen (twee op handvaten gelijkende beugels alsmede de twee toegansdeurtjes onderaan, de witte lintjes worden mee overspoten met witte verf en geven later de origenele naden weer die in het echt ook te zien zijn).
De relingen zijn geplaatst, de deuren van de koekoek zijn geplaatst en voorzien van de nodige scharnieren en slotjes, dit alles komt in het wit doch de bovenste dwarsleunig komt later in het zwart.
Bovenaan de schouw zitten allerlei buizen en rookkanalen, deze zijn dan ook in het zwart gespoten alsmede een zwarte band rondom, zie onderstaande foto, dat moet later afgeplakt worden als al de rest in het wit gespoten wordt.
De reserve schroef zit waar ze hoort te zitten. Nu nog even naar de winkel want ik kan niet schilderen omdat ik door mijn verfvoorraad zit. Dit zal dan morgen moeten gebeuren. Onderaan staat een foto met de tweede koekoek, waarvan reeds enkele delen gemaakt zijn. De schouw is reeds drie weken geleden met hars bewerkt en is nu nog niet droog en nog niet vatbaar voor verdere verwerking.











Vandaag dan het hierboven beschreven onderdeel in de verf gezet en de patrijspoorten geplaatst.

















Hier dan de twee geschilderde masten, voorzien van de nodige attributen. Er moet nog een antislipplaat bovenop het gebouw verlijmd worden, deze komt onder de ladder van de mast. De foto met verlichting is niet heel scherp maar je ziet toch dat de lichtjes werken.



Nog enkele detailfoto's.



Hetzelfde maar dan in de andere kleur voor het statisch model( hieronder).



Gisteren avond heb ik de schouw voor de tweede koekoek klaargemaakt, deze morgen bleek er dus iets fout gelopen te zijn. De polyester laag is gebarsten en losgekomen van de houten ondergrond. De zoveelste tegenslag bij de bouw van deze boten. Al doende leert men wel. Ik wil er geen verdere tijd aan verprutsen en daarom maar gestart met een volledig nieuwe schouw. Ik hoop dat deze vanavond klaar is dan kan ik morgen alles in kleur zetten. (zwart)





klaar gemaakt om te spuiten. Deze
komen in het zwart.
Ook nog de anti-slip platen aan de mast geplaatst en tevens nog wat koord bevestigd. De koekoek is zo goed als klaar deze moet nu nog in het bruin gezet worden, daarna de luchtkokers en de schouw op zijn plaats zetten en de verdere afwerking zoals het plaatsen van de patrijspoorten en de drie afsluit kranen.
De twee lampjes die instaan voor de verlichting van de koekoek moeten dan ook nog geïnstalleerd worden.






Alle twee broederlijk naast elkaar, nu begint het al op iets te gelijken, al is er nog veel werk aan.


`
De zitbank samen met de vlaggenstok bestaan uit 30 kleine onderdelen. Het bankje zelf is uit een massief blokje hout gemaakt, daarin zijn twee uithollingen geboord omdat de zitbank tevens ook dienst doet als opslagruimte. Er zijn twee zitjes die open kunnen (zie foto), deze scharnieren rondom een houten tandenstoker die in de berging gemonteerd zit.
Het meeste prullenwerk en tijd gaat naar het uitwerken van de contouren van de bolders, rond de ringen waar vroeger de oerlikons stonden en andere attributen, deze zijn in een soort mozaïek gemaakt.


Vandaag had ik geen zin om iets aan de boten te doen, daarom dacht ik waarom zou ik eens niet proberen de "Castor" te laten varen. Eerst nog wat foto's gemaakt van het binnenwerk van dit varend model.



Op de derde foto is te zien hoe ik de boot uitgebalanceerd heb, ik gebruik een waterbel van een oude waterpas, die leg ik in de lengte en dan in de breedte en dan weet je waar er lood bij gelegd moet worden (je ziet op de tweede foto het lood dat is bijgevoegd). Dit is altijd juist.



Zo gezegd zo gedaan, alle voorbereidingen getroffen en een poging op het water gedaan.
De boot met alle bovenbouw tot nu toe (er is geen ankerlier, geen kranen en geen sloepen) weegt 8800 gram. Dit is dan wel met de motor en regelaars, ontvanger en servo geplaatst.
Ik ga nu beginnen met deze vernieuwing en dan nadien nog even een proefvaart uittesten.
Derde proefvaart met veel beter resultaat.





Zo ziet het er uit na het schilderen.
De grijze zijn gedeeltelijk uit messing, ttz de schutplaten, de geweersteun en de beugel. Het andere model is 100% uit messing gemaakt. (dient nog geschilderd te worden)





Je zal zeggen er liggen maar drie setjes, dat komt omdat de vierde kraan reeds gemaakt is en enkel nog opgekuist en geschilderd moet worden.



De klos die de kabelhaspel draagt is uit een stuk hout gemaakt en uitgefreesd om de haspel te herbergen, dit gedeelte herbergt de motor (niet zichtbaar) en uiteraard de lier. In werkelijkheid is deze motor een benzine versie, het was niet haalbaar om dit na te maken. Als het nu een electromotor geweest dan had ik wel een lichtje gezien om dit na te bootsen.
De onderstellen zijn pvc buis van 45 mm dia en zijn boven en onder voorzien van een triplex bodem, de bovenkant heeft een verhoging van 8 mm. Door het geheel moet nog een as van 6mm om de kraan draaiend te maken (handbediend) het onderstel zelf wordt vast op het dek gemonteerd.
De kraanarm is van het strakke type, beweegt dus niet op en neer. Deze kraan kan enkel ronddraaien en de kabel op en neer laten.





De vier kranen waren klaar op het schilderen na, toen nog even de echte foto's bekeken en heb daardoor toch nog enkele verbeteringen aangebracht. Zoals hieronder te zien is ben ik bezig geweest met het veranderen van de katrolhouder, tevens steun voor de kraanarm. Deze was eerst in hout gemaakt (zie bovenliggende foto's), nu heb ik het kopstuk eraf gezaagd en vervangen door een messing stuk. Dit is gefreesd, gezaagd, geslepen, gaatjes geboord van 1,5 mm en dan gesoldeerd op een messing latje. Wel rekening houden dat de katrol nog vrij kan ronddraaien.


Zo ziet het er nu uit.






De kranen worden hydraulisch aangestuurd. Er staat een forse hydrauliekpomp in de werkplaats bij de machinekamer, deze drijft de ankerlier en kaapstaander aan, alsmede (met een selectieklep) het zwenken en hieuwen van de kranen.

Het heeft veel zweet en moeite gekost om dit voor elkaar te krijgen. Er waren wat problemen met het hechten van de verf op de messing delen, niettegenstaande ik eerst alles ontvet had en er een primer opgezet had. Bleek nu dat het de verkeerde primer was, het was er een voor kunststoffen en niet voor metaal!!! Maar uiteindelijk is toch alles goed gekomen.







De onderdelen voor de ankerlieren zijn klaar, een lier omvat 65 kleine en grotere stukjes die samen de ankerlier vormen (de zes kleine driehoekige steunen liggen hier nog niet bij).
De grote stukken zijn uit beuk en triplex, de rest is messing en aluminium. Het was even meten en uitwerken van deze kleine stukjes om ze dan als een puzzel in elkaar te zetten.








Een lier komt in het grijs en de andere in het zwart. De messing bedieningsmechanisme van de lier heb ik ongeverfd gelaten en ook de aluminium rollers, zo zit er toch nog wat kleur aan.
Daarom besloot ik ze zelf met de hand te maken met de bedoeling om er dan een mal voor te maken en dan de nodige aantallen uit te halen met polyester. De mal had ik gemaakt met vloeibare rubber (latex, deze had ik nog staan van vroeger), dit duurde heel lang eer dit uitgehard was. Na de uitharding toch maar een poging gedaan om in deze vorm een polyester model te maken. Dit is echter tegengevallen, dit komt omdat ik geen gelcoat had en dus onmiddelijk met polyester en vlies aan de slag gegaan ben. Het uiteindelijk sloepje is dus prul. Morgen ga ik kijken voor het nodige materiaal en tevens ook eens proberen een mal te maken met speciale siliconen pasta. Dit heeft als voordeel dat het snel uithard en een zachte doch stevige vorm heeft die dan ook nog eens soepel het model loslaat.







Daarna heb ik een houten gietplatform gemaakt waar beide sloepen in kunnen, uit noodzaak en om rubber te sparen heb ik de hoeken moeten opvullen. Nog een geluk dat ik daar aan dacht want anders had ik te weinig rubber om de mal fatsoenlijk te kunnen maken, en een tweede pot aanschaffen vond ik nu toch wel een beetje veel van het goede. Na een overnachting van de rubber heb ik de mallen uit het gietplatform gehaald, zie hieronder het resultaat.
Tevens ook nog een pot polyester pasta, vezelversterkt aangekocht om de sloepen niet met hars en vlies te moeten maken. Dit geeft een slecht resultaat ivm het schilderen achteraf. (zie de drie voorbeelden op een rij bij de foto's hieronder)







Als er soms mede modelbouwers zijn die interesse hebben voor deze sloepen dan kunnen ze me altijd contacteren via mail of tel. De mal is er en er kunnen tal van sloepen gemaakt worden.
Nog een paar kleine werkjes uitgevoerd, statief voor het plaatsen van de sloep gemaakt en op de romp gelijmd, de eiken bodemplaat in kleur gezet en driemaal met vernis ingesmeerd, alsmede de messing naamplaat erop bevestigd.



Een sloep heb ik zo goed mogelijk afgewerkt met roeispanen en roer, de grote motorsloep heb ik reeds voorzien van een vierblads schroef welke ik zelf gemaakt heb daar deze maat niet in de handel verkrijgbaar is. Het dek zit erop, nu nog de stuurhut vervaardigen en verder afwerken. Zie foto's.






Volgens de eigenaar is het overbodig om op de grote motorsloepen een stuurhut te plaatsen. In het echt bestond dit ook niet, maar er was wel een soort windscherm, huif. De huif is van katoen gemaakt, zodat de loodsen eronder konden schuilen bij slecht weer. Deze huif kon men ook neerklappen. Dus.... .

Hieronder dan nog enkele foto's van de huidige stand van zaken.












Hier dan nog enkele foto's van de huidige situatie.



Alle sloepen zijn nu klaar en op hun respectievelijke plaatsen gezet. Nu dit achter de rug is, is het de beurt aan de relingen daar wordt begin volgende week een aanzet gegeven.
Oef, het einde is in zicht.
De relingen van de Castor bestaan uit tien aparte delen, die onafhankelijk van elkaar staan, vijf van de tien zijn er klaar (van de eerste boot, dan nog tien van de de tweede). Er zijn ook twee deurtjes een aan BB en een aan SB. Vooraan op de boeg net achter de reling komt nog een kleine mast, aan de achtersteven komt in de reling nog een wit licht te staan. (zover ben ik nog niet)
Het is een heleboel werk om alle vertikale stutten te vervaardigen, deze bestaan uit een messing plat stuk van 3,5 cm hoog en 3 mm breed op een dikte van 1 mm, sommigen zijn dan weer iets korter. Daarin komen bovenaan een opening van 1,5 mm en verder drie gaten van 1 mm voor de relingen. De bovenste is in werkelijkheid iets dikker, hier dus 1,5 mm. Aan de onderkant komt een uitsparing van 1,5 mm daarin wordt dan een staafje gesoldeerd, dit voetje komt dan in de afwateringsgeul naast het dek te zitten, zo zitten de relingen goed vast.
Als alle relingen staan moeten deze nog opgekuist worden en dan bij de witte Castor in het zwart geschilderd worden. Bij het statisch model worden de relingen wit geschilderd.









Hieronder dan een voorbeeld van hoe de stutten eruit zien. De twee messing plaatjes met de naam van de fabrikant erop zijn ook gearriveerd. Deze moeten dan later nog op zijn plaats geplakt worden.



Vandaag twee grote relingen geplaatst elk +/- 67 cm lang! Nu zijn er nog drie te gaan aan deze boot. Dan dit alles nog eens herhalen voor boot nummer twee.












Hier enkele overzichtsfoto's van de "Castor", op enkele kleine details na die nog moeten gemaakt worden (o.a de vier haspels, twee vooraan naast de ankerlier, en twee achteraan het dek), en het aansluiten van de verlichting is deze boot zo goed als klaar.
Nu nog een beschermkap maken om het stof tegen te gaan. Als er volgende week tijd is begin ik aan de tweede "Castor", maar ik heb veel ander werk in het vooruitzicht. We zien wel hoe het afloopt.






Na enkele weken van inactiviteit (door familiale omstandigheden die voorzien waren) ben ik deze week terug aan de slag gegaan.
Het statisch model heeft nu ook zijn relingen meegekregen. Alle lampjes die kunnen branden staan aan.






Nochtans is alles vooraf getest en alles werkte prima.








Het is nu nog een kwestie van enkele details die nog moeten gemaakt en geplaatst worden en dan kunnen we zeggen dat dit project ten einde is. Dit zal nog een tiental dagen in beslag nemen.
Vandaag (09/09/2009) het euvel met de bureellamp op de "desk" opgelost. Aangezien het hier om een led lampje ging was het dus zeer waarschijnlijk dat er een verwisseling van polen gebeurd was, dit even nagezien en ja hoor dat was het probleem. Dus het lampje brandt nu weer.
Daarnaast heb ik nog twee reserve ankers op het dek geplaatst bij beide boten. De rest volgt als er tijd is.
Hieronder nog ekele details foto's van het voorschip met reserve anker, twee haspels, twee reddingsboeien en een deel van de verluchters.
Op het achterschip ook een reserve anker en twee reddingsboeien. De rest van de verluchters en haspels staan nog in de verf en moeten nog drogen.







De mastverbindingen zijn zodanig gemaakt dat deze kunnen losgekoppeld worden als het dek om de een of andere reden zou moeten open gemaakt worden. Tussen de kabels zit een sluiter die meestal gebruikt wordt bij halskettingen. De schuifdeuren kunnen open en dicht.
Het varend model moet nog voorzien worden van de nodige electronische schakelaars om de verlichting te laten werken, maar aangezien ik deze nog niet in mijn bezit heb zal dit voor een latere datum zijn. Tevens moeten er ook nog de reddingsboeien en de trossen op geplaatst worden. Voor wat mij betreft zijn de boten klaar en verklaar ik hierbij dit dubbelproject voor beëindigd. Nu rest er alleen nog het afleveren van het statisch model aan de opdrachtgever. Ik hoop dat deze tevreden zal zijn na het lange wachten. (het heeft al bij al toch een goeie 18 maand geduurd van begin tot einde)











9 opmerkingen:
Beste Hugo,
Heel veel succes en geduld gewenst met maken van blijkbaar 2 modellen van de Castor.
We kijken ernaar uit!
Groeten,
Mario van Parijs
www.loodsboot.eu
ik zou vaker op deze pagina moeten kijken geloof ik!
Je gaat echt hard! Mooi hoor!
Kom je anders dit weekend eens kijken aan boord?
Groeten,
Mario
Hartstikke gaaf en mooi wat u aan het doen bent. Ik zelf ben met de Rigel bezig en ik kan via deze site mooi afkijken hoe ik het moet doen.
MVG;
Victor Blanker
Very nice work!
AC
Minnesota, USA
Hardstikke mooi Hugo, maar je engelengeduld wordt geapprecieerd hoor!
De lampjes in de mast zijn te voeden door de verstaging; er komen er van twee kanten, en ook nog een aantal draden van voor naar achteren voor wat oorspronkelijk de radioantennes waren?
Het dek kun je misschien borgen door op enkele strategische plaatsen een ornament te gebruiken dat een bout of moer in zich heeft... door twee ornamenten aan te draaien wordt het dekgedeelte in het midden naar beneden getrokken en wordt het aangetrokken tot op de rand waar het zijn steun vindt?
Succes, Walter Rdam
Hallo,
Net als de Rigel heeft ook de Castor onder de radar een geel sleeplicht naar voren wijzend (volgens mijn tekeningen).
Ook heeft hij in de kleine mast voor op de brug een geel rondomschijnend licht (van boven naar beneden: RRWGRR).
Weet u waar deze lichten voor bedoeld zijn?
Met vriendelijke Groet;
Victor Blanker
Your attention to detail is simply amazing.
Gaat echt heel mooi worden! De messingdetails zie je goed terug, mooi fijn werk. Ik ben benieuwd!
Groeten Walter, Rotterdam
Super werk. Heb zelf veel op de Procyon (toen Persia) gevaren. Een van de zusterschepen en op een van de voorlopers de Rigel.
Heb nog tekeningen van de Procyon en natuurlijk ook veel vakantiefoto's.
Neem gerust contact op als je eens wat wilt zien.
Een reactie posten